COLUMN: Marianne Vaatstra

Columns 12 keer gelezen

DOOR DE BRIL VAN... En weer stond vanochtend bij mij al vroeg de telefoon roodgloeiend. Ditmaal betrof het een van mijn boeken, namelijk de moord op Marianne Vaatstra. Ik haalde net mijn broodjes bij de Bakker en ben onderweg al door diverse mensen aangesproken over de oplossing in deze zaak.

Met de aanhouding van een 44-jarige man uit Oudwoude is deze moord vrijwel zeker opgelost. Het nieuws werd maandagochtend vroeg via twitter gebracht door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij laat weten dat er sprake is van een 100 procent DNA-match in het DNA-verwantschapsonderzoek. Een bevestiging van de politie en justitie volgde snel.

De blanke verdachte komt uit Oudwoude, zou boer zijn en woont op 2.5 kilometer afstand van de plaats delict. Familieden van Marianne Vaatstra kennen de verdachte volgens Peter R. de Vries.

Toen ik vijf jaar geleden mijn boek schreef over deze bizarre moord heb ik voor mijn onderzoek tientallen mensen in de omgeving van het plaats delict gesproken. De vraag is natuurlijk of hij er bij zat. Ik ben daarom heel benieuwd naar aanvullende informatie over de dader.

Ik heb wel bijna honderd tips over de moord gekregen. Sommige hadden opmerkelijke details. Peter R. de Vries noemde dit het 'Nieuws van het Jaar'. Hier heeft hij eigenlijk wel gelijk in, want duizenden mensen hebben deze zaak beziggehouden.  De moord op Marianne Vaatstra is een van de meest schokkende zedendelicten uit de geschiedenis. Nog nooit is voor een moord bij zoveel mensen DNA afgenomen. Een jaar na de moord waren er al meer dan 30.000 recherche-uren gemaakt.

Ik ben blij voor de nabestaanden, die veel vragen zullen hebben. Ik wil u toch de laatste passage uit mijn boek niet onthouden, die gericht was aan de moordenaar: "Ik hoop dat je dit leest, want je leeft verder in een geestelijke eenzaamheid. Houd er rekening mee dat je iedere dag tegen de lamp kan lopen. Ik heb meerdere moordenaars na jaren zien bezwijken onder de druk. Dood ben je volgens mij niet, want je had op die bewuste nacht ook alles onder controle. Zelfmoord is niks voor jou. Droom lekker verder mijn vriend. Jouw geestelijke eenzaamheid is levenslang".

De man heeft zelf zijn DNA afgestaan dat dus een 100 procent match opleverde. Het boek kan dicht en mijn boek kan de prullenbak in. Chapeau voor Justitie en nu maar hopen dat het DNA-verwantonderzoek ook in andere zaken gaat worden gebruikt.

‘Door de Bril van’ is de dagelijkse column van journalist Bart Bakker

Tips? Mail naar info@bartbakker.eu

Uit de krant