Ronald Lamping (foto: Het Krantje)
Ronald Lamping (foto: Het Krantje)

Column: Negende

Columns 73 keer gelezen

Nee, écht leuk is het natuurlijk niet. Je kind zal daar maar rijden. Dat was gelukkig niet het geval. Dán blijft er een komisch verhaal over. Prietpraat. Ik weet het. Er is deze week zoveel aan de bars, koffietafels en in kantines besproken, dat ik moeilijk kan kiezen.

Door Ronald Lamping

Terug naar het begin. Door de goede afloop, best grappig. Een man moest in Den-Haag voor de rechter verschijnen. Hij was gepakt met te veel alcohol in z`n lijf. De klos! Na maanden wachten was het zo ver. Hij reed naar het Paleis van Justitie en klapte waanzinnig hard tegen een van de pilaren van het gerechts gebouw. Auto én pilaar aan diggelen. Op weg naar de rechter had de man te veel gedronken.

Volgende kantine onderwerp. Ik heb een zwak voor Dick Advocaat. Een gewone jongen van het volk. Uitstekende trainer. Dit jaar wat mindere resultaten, nou én? Dick wordt geïnterviewd. Dan hoor ik weer wat grappigs. Dick is zeer kapitaalkrachtig. Kan al die miljoenen nooit meer uitgeven. Dagobert Duck uit ons eigen Leidschendam, die op de vraag of hij veel geld heeft, onovertroffen stoïcijns antwoordt:  “Als de koelkast stuk is, kan ik een nieuwe kopen!”

Anouk! Het zal zonder meer aan mij liggen. De azijnpisser van uw dorp. Maar sinds wanneer is de negende plaats zo vreselijk geweldig? De negende plek, ik herhaal het nog maar een keer. Overigens geen misverstand! Een geweldig nummer. Draaide het vaker via You Tube. Kippenvel. Maar negende plaats blijft negende plaats in een deelnemersveld met een keur aan mislukte clowns en aanverwante mee wiegende braadworsten.

Hoe een land kan draaien om de waarheid naar de hand te zetten. Onvoorstelbaar. Eerst was er het ongeloof, dat de Haagse Z.M.O.K. topper Anouk überhaupt mee zou doen. Zij begaf zich in de Tros wereld, die ze tot diep in de genen haat. Bij de grootste familie van Nederland stel je je nou niet direct Anouk voor. U wel?

Weerbarstige rock diva Anouk mocht nu in één adem genoemd worden met andere Tros coryfeeën als Jaap Jongbloed, Frans Bauer en de altijd recalcitrante Barbapappa.  Anouk, zelfbenoemde, onhandelbare dwarskop, vleide zich plots in de schoot van het door haar zo gehate burgerlijk Holland.

Toen begon het grote schuiven. Je doet mee om te winnen, tóch? Heel het land, dat ooit een noot had gezongen, braakte een mening uit. En zo konden we de massa horen zeggen: “Als ze alleen al de finale haalt!” Pardon? Toen dat gebeurde raakte het land helemaal van de leg. Iedereen, die twee woorden zonder fouten kon typen, gaf een mening op twitter. Dries Roelvink liet nog even weten: “Ze kunnen beter mij sturen!”

Ik zag het allemaal met stijgende verbazing gebeuren. Bij de eerste tien zou al prachtig zijn. Wat is dat voor stom geleuter? Bij de eerste tien tussen al die kermisklanten, groteske dwazen en mallotige derderangs kanaries. De zelfbenoemde kenners bouwden al snel een veilige marge in. De missie van toptalent Anouk zou bij de eerste tien al geslaagd zijn. Wat een onzin.

Anouk werd alles vergeven. Hoe een land chauvinistisch kan zijn. Ze kwam vaak niet opdagen bij de pers (“ik moest plassen, sorry”), plakte onbeschoft haar kauwgum op de microfoon en wilde aan geen verplichting meedoen. De Tros vond alles goed en likte de vedette, alsof ze een zuurstok was uit een goedkope kermiskraam. De baas van de Tros schuurde zich klef tegen de laat puber aan met de onvergetelijke woorden: “Zo is ze nou eenmaal!”

Anouk werd negende. Het land ging uit z`n dak. Negende, gewoon een hele slechte klassering tussen alle troep. Over en sluiten. Jammer, want het is een prachtig nummer. Dit rariteiten kabinet onwaardig. Maar goed, ik ben een eenling, die eigenlijk toch ook mee wil doen met alle platitudes en clichés. Dus geef ik u als dooddoener mee:

Jammer, één bird maakte nog geen zomer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant