Afbeelding

Column: Insmeren met factor 50

Columns 22 keer gelezen

Wist u dat sommige dieren ook beschermd moeten worden tegen de stralen van de zon? Het gaat om de honden en katten met een witte vacht en de naaktrassen (dieren zonder vacht zoals de sfinx bij de katten en de naakthond).

Door Aline Rodts

De UV-stralen kunnen net als bij de mens de huidcellen beschadigen waardoor er gezwellen in de huid worden gemaakt. Wij zien het vaker bij katten dan bij honden, misschien juist omdat katten grotere zonaanbidders zijn dan honden. Katten krijgen vaker dit soort huidtumoren dan honden.

De veranderingen die plaatsvinden lijken op korsten die zich langzaam uitbreiden en die niet willen genezen. Het baasje denkt in eerste instantie vaak aan een wondje. Dit soort huidtumoren, plaveiselcelcarcinomen, zien wij vaak op de oorpunten, de neus, de oogleden en in de bek. Er ontstaan eerst korsten, die zich langzaam uitbreiden.

Waarom ontstaan dit soort tumoren sneller bij witte dieren? De huid heeft geen pigment, waardoor het gevoeliger is voor de UV-stralen van de zon. De huid op deze plekken zijn minder behaard waardoor ook hier minder bescherming is tegen de zon. De huid verbrandt dan makkelijker waardoor tumorvorming sneller optreedt. De enige manier om de diagnose voor 100% te stellen is het nemen van biopten. Vaak wordt er gekozen voor een oorschelpamputatie, waarbij een deel van de oorschelp wordt verwijderd. Bij oogleden en andere plekken kan er bij specialistische centra ook gekozen worden voor radiotherapie. Door de huid in te smeren met een goede zonnebrand wordt de huid beter beschermd en ontstaan dit soort tumoren minder snel.

Een ander probleem dat wij zien bij voornamelijk honden is een oppervlakkige irritatie van het hoornvlies door UV-stralen. Dit is een erfelijke aandoening die veel voorkomt bij Duitse Herders, maar ook bij andere rassen zien wij dit. Door langdurige irritatie van het hoornvlies gaan pigmentcellen woekeren over het hoornvlies heen. Het begint meestal aan de buitenzijde van het oog dat het meest bloot wordt gesteld aan het licht. Als het niet behandeld wordt dan kan binnen een jaar het hele hoornvlies overgroeid zijn. Een levenslange behandeling is mogelijk en vaak wordt aangeraden om een zonnebril op te zetten.

Kortom, te veel zon is ook slecht voor onze huisdieren!

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com

Uit de krant