Afbeelding

COLUMN: LEUGENAARS!!!!!!

Columns 11 keer gelezen

Ga me niet belazeren. Dat irriteert me. Denk niet, dat ik Gekke Henkie ben. Ik beschik niet over een bovenmatige intelligentie, maar ben niet achterlijk. Ik kijk om me heen, lees veel en weet verbindingen te leggen tussen dàt, wat ik zie en dàt, wat ik lees en hoor.

 

Ronald Lamping


De essentie. Bezuinigingen moeten. Ontkomen we niet aan. Ik ben onvoldoende economisch competent om een passende oplossing te geven. Maar ik ben wel burger en betaal voldoende belasting om een mening te mogen hebben. Die luidt, ik ben het liegen meer dan zat.

Zeg gewoon dat je bezuinigt op gevangenispersoneel. Noem het! Zie ons niet als stupide imbecielen. Ga niet motiveren, dat een enkelband naar is. Dat het niet mee valt om thuis te zitten. Dat het niet alleen voetbal kijken is, een bak zoutjes op schoot, een fles bier in de hand en je vrouw reeds in haar Marlies Dekker push-up BH. Het leven met een enkelband is afzien.

De politici liegen en bedriegen. Kleppen alles recht dat krom is. Nooit recht door zee. Vrouwen moesten weg achter het fornuis. Participeren in de maatschappij. Een carrière, een toppositie. Kinderen konden naar de crèches. Voor -en naschoolse opvang. Dat was geregeld!

Die opvang is nu zo duur, dat de vrouwen uit noodzaak hun kind weg halen uit die opvang, zodat nu reeds 25.000 leidsters op straat staan en die moeders weer thuis zitten. Dat heet in Den Haag beleid. Ga werken, breng je kind weg en maak het vervolgens zo duur, dat alles weer bij het oude is. En dan heb ik het nog niet over de lasten, die werkende ouders zijn aangegaan in tijden, dat de opeenvolgende regeringen twee werkende ouders stimuleerden.

Catastrofaal is het liegen bij de zorg. Nog nooit (!) heb ik zoveel absurditeit gehoord. Iedereen moest werken. Dat was beleid! Nu moet men bezuinigen op diezelfde zorg. De politiek laat zich van de meest belazerde kant zien. Wij moeten nu op onze ouders passen. We worden ongevraagd omgedoopt tot mantelzorger. En weet u wat me stoort? Wat me tot diep in de ziel raakt? Dat de politici niet zeggen, dat dit een bezuiniging is, maar dat het beter is voor de oudjes. Dan blijven ze fijn thuis in eigen omgeving. Een gore, misselijkmakende leugen.

Want hoe moeten wij op onze ouders passen? Kinderen vliegen uit, wonen aan de andere kant van het land of emigreren zelfs. Hoe bereiken we onze moeder in Groningen, die iedere ochtend gewassen moet worden met kinderen in Arnhem, Breda en Utrecht? En wat als die kinderen allemaal werken?

De politiek zet u en mij klem. Want thuiszorg wordt onbetaalbaar en wanneer uw vader of moeder een zorgzwaartepakket heeft van niveau 1 of 2, dan zijn ze niet eens meer welkom in een verzorgingshuis. Plat gezegd, dan zit u er mee! Of u een baan hebt of niet. Of u zelf kleine kinderen thuis hebt of niet. Of u ver weg woont of niet. Zoek het maar uit!

Plots is het beter voor de bejaarden om thuis te blijven. Ook als ze afhankelijk zijn van hulp. Ik mag het niet schrijven, maar doe het toch: "Gelul!" Bedrog van politici, die te benauwd zijn om het een bezuiniging te noemen. Bang om kiezers te verliezen. Het is grievend.

Mondiaal scoort het onderwijs slechter. Klassen worden toch groter met minder leerkrachten. En de inspectie zal weer als een ouderwetse Gestapo de meetlat leggen langs de povere resultaten. De schuldige politici wassen hun handen in onschuld en shoppen vrolijk naar het zoveelste commissariaat.

Liegen en bedriegen! Of we simpel of dement zijn. Ik heb maar één wens. Diep ontgoocheld en persoonlijk gekwetst, denk ik:

Al is de leugen nog zo snel, de verkiezing achterhaalt hem wel!

Uit de krant