Afbeelding

Column: Kruipers

Columns 77 keer gelezen

Het lijkt erop dat het onkruid niet weg wordt gehaald in de stad. Dat vind ik toch erg jammer, het ziet er rommelig uit.

Door Aline Rodts

Een andere reden dat ik dat minder leuk vindt is omdat er veel kruipers zijn, ook wel bekend als grasaren. Omdat er aan een grasaar een scherpe punt zit met weerhaakjes aan de zijkant, kunnen ze letterlijk het lichaam "inkruipen". Ze kunnen in de vacht zitten, maar kunnen ook in verschillende openingen gaan kruipen, zoals  in de neus ,de oren en zelfs in ogen, maar zij kunnen ook door de huid heen prikken en naar binnenkruipen.  Het lichaam ziet deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en reageert dan met een ontsteking.


Onlangs werden wij gebeld door de dierenambulance: zij hadden een panische eigenaar met een hond die zomaar uit het niets was begonnen met gillen en omvallen. Zij mochten meteen langskomen.
Bij het onderzoek viel op dat ik niet aan de kop mocht zitten. Omdat het diertje zo vreselijk aan het gillen was en erg onrustig was, besloten wij het onder sedatie te brengen. Bij inspectie van de oren viel op dat de oren zelf  veel haren hadden, en in de diepte zag ik een grasaar. Met een speciale grijptang kon ik de grasaar in een stuk verwijderen. De gehoorgang was verder niet beschadigd en de hond kon, nadat hij weer wakker was lekker, naar huis.


Sommige dieren zullen sneller last krijgen van grasaren dan andere: dit zijn de honden met lange haren en vaak ook hangoren. De kruipers kunnen  in de vacht gaan zitten en dan omhoog kruipen. Het is ook raadzaam om na een wandeling in een gebied met veel grassen de hond te controleren. Als de grasaar nog in de vacht zit, is deze makkelijk te verwijderen. Zo voorkom je verdere schade. Wij komen ook honden tegen die een grasaar tussen de tenen hebben: aan de buitenkant zie je alleen een bult, soms met een klein gaatje waar pus uit komt. Het is dan erg lastig om de grasaar te vinden als hij de diepte in is gekropen. Alleen door de huid helemaal open te leggen kunnen wij hem dan vinden. Soms vindt je hem niet meer en moet je de ontstoken weefsels verwijderen.


Een vervelende kwaal, die goed te voorkomen is: kijk je hond na iedere wandeling na, vooral de poten en de kop (oren/ ogen). Wanneer je een grasaar ziet, probeer deze voorzichtig te verwijderen voordat hij in het lichaam kan kruipen. Het helpt ook om de haren aan de binnen en buitenkant van de oren kort te houden: hierdoor heeft de grasaar minder houvast en is het overzicht beter.


DierenDokters Voorburg, Prins Bernhardlaan 3 Voorburg, tel. 070 387 2222.

www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant