Column: Anafylaxie

Columns 142 keer gelezen

Voorburg - Anafylaxie is een ander woord voor anafylactische shock, ofwel een levensbedreigende allergische reactie. Vaak reageren dieren allergisch op een voedingsstof, een gif, een insectenbeet of een geneesmiddel.

Aline Rodts

Gisteren ging ik voor het eerst in lange tijd met mijn hond Pip hardlopen in het bos. Hier genieten wij beide van, maar zeker Pip die de bosjes induikt en weer heel ergens anders er weer uitspringt. Aan het einde van ons rondje gaf Pip een hele zielige piep. Opeens wilde ze niet meer lopen, hield haar staart omlaag en begon te trillen. Bij het optillen van haar lip viel het meteen op dat zij bleke slijmvliezen had. Zij bleef bijten in haar staart (Pip heeft een mooie pluimstaart) waardoor ik tussen de haren ging zoeken en een wesp vond. Pip had een duidelijke allergische reactie op de wespensteek.


Vandaag kwam het baasje van Rakker bezorgd binnen: Rakker was gestoken door een horzel of wesp, hij wist het niet zeker. Rakker was opeens sloom, wilde niet meer lopen en voelde zich duidelijk niet lekker. In zijn zij had hij ook een bult waar hij veel aan zat te likken. Ook hij leek een allergische reactie te hebben op de steek.


Wat gebeurt er in het lichaam tijdens zo'n allergische reactie? Bepaalde ontstekingscellen geven na een dergelijk steek massaal histamine af. Dit is een krachtige stof die er voor kan zorgen dat de bloedvaten verwijden, dat er hartkloppingen ontstaan, de luchtwegen kunnen samenknijpen waardoor het dier benauwd wordt. Bij een milde reactie kunnen bulten op het lichaam ontstaan die veel jeuk geven. Soms geeft het dier over. Vaak zijn de dieren slap.


Het is belangrijk om bij zo'n heftige reactie in te grijpen. Soms voldoet het om een allergie onderdrukkende injectie te geven, maar als de bloeddruk te ver gezakt is, is het soms noodzakelijk om infuus te geven, dan wel middelen die de bloeddruk weer laten stijgen.


Hoe weet je of je naar de dierenarts moet? Wij raden aan om met het dier langs te komen om zeker te weten dat de doorbloeding en pols goed zijn. Dit kunt u ook leren tijdens onze EHBO-cursus die wij op 12 en 19 november weer gaan geven. Tijdens de cursus geven wij uitleg over de basis van de EHBO, wat  je als baasje voor je dier kunt doen en waar je op moet letten. Ook gaan wij oefenen op de dieren van cursisten, waarbij jullie leren waar jullie op moeten letten, maar ook hoe jullie snelverbanden kunnen aanleggen.


Op de site kunnen jullie meer informatie krijgen over de EHBO-cursus in november, ook kan je contact opnemen met ons via 070-387 2222. DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant