Column: JOKKEBROKKEN

Columns 35 keer gelezen

Henk Krol lijkt een sympathieke man. Verbaal vaardig en de uitstraling van een raadspensionaris in oorlogstijd, die ons meldt, dat alles goed komt. Henk zou een prima Sinterklaas zijn. Statig en gedistingeerd. Ik zie hem gesoigneerd met de hand zwaaien. Precies het gebaar, dat ‘Den Haag’ nu tegen hem gebruikt: “Zeg maar dag met je handje!”

Ronald Lamping

Henk is een gentleman delinquent. De charme van een levensgenieter met de geaffecteerde dictie van de Voorburgse Herenstraat. Henk kijkt de bejaarde aan, wrijft ze over de schouder en het mopperende oudje ondergaat de metamorfose van verbitterde grijsaard tot levenslustige 50-plusser, die de rollator aan de kant flikkert. Henk kan toveren.

Dat doet Henk ook met zijn geld of, beter met andermans geld. Hij wast zijn handen in liters onschuld. Wist hij veel? De financiën waren niet ‘zijn ding’. Henk kijkt ons onschuldig aan en het hele bejaardenbestand smelt weer als sneeuw voor de zon. Die Henk, toch! In wezen is Henk natuurlijk een smeerkees eerste klas, die zegt op te komen voor onze pensioenen, maar zelf vergat om als werkgever voor zijn personeel pensioenpremie af te dragen (“Wist ik veel?”).

Die zitten nu met een pensioengat van jaren, terwijl onze bejaardenentertainer rond reed in luxueuze auto’s. Henk liegt en bedriegt. Ondanks zijn beminnelijke en innemende gedrag. Henk ziet dat dan weer niet zo. De leugenaar laat ons fijntjes weten, dat “hij op een andere manier naar de werkelijkheid kijkt”. Van zo`n verklaring zakt je broek af!

Dat brengt me op het leukste onderwerp van deze week. De swaffelende therapeut uit Dordrecht. Laat ik voor de doelgroep van Henk Krol nog even uitleggen, wat swaffelen is. Bij het swaffelen beweegt de swaffelaar zijn lid heen en weer. Uiteraard doet hij dat niet om de muggen te verjagen, maar omdat hij seksuele intenties heeft. De Dikke van Dale meldt ons de verbuiging: “Swaffelen, swaffelde, geswaffeld”.

Therapeut Jasper de M. was al eens aangeklaagd door een patiënt, die niet direct het verband zag tussen haar pijnlijke meniscus en het geslachtsdeel van Jasper, dat hij hardhandig tegen haar aan duwde. Daarbij voelden collega`s in het ziekenhuis zich ook al seksueel bedreigd door Jan Swaffelaar, die maar moeilijk zijn geoefende vingertjes thuis kon houden.

Jasper strijdt met Henk om de jokkebrokbokaal. Jasper heeft namelijk een fantastische verklaring voor zijn opstandige lid. Zonder gene meldt hij het volgende. Na het sporten had hij geen schone onderbroek bij zich. Om het bungelen van zijn geslachtsdeel te voorkomen had hij (Let op!) zijn vliegenmepper met een touwtje vast gemaakt aan zijn broekband! Logisch, toch?

De patiënte in kwestie keerde zich om en zag het geslachtsdeel van Jasper boven de rand uitsteken, waarna ze gechoqueerd het pand verliet. Ziet u dit voor u? Tante Tinie komt na wat kneed– en trekwerk moeizaam overeind en staart totaal ontdaan naar de broekband van Jasper, waar heel stiekem iets of iemand over de rand probeert mee te kijken. Poppenkast voor senioren (“Zeg eens dag, allemaal!”). Hilarisch!.

Wij jokken allemaal wel eens. Mens eigen. Het moet echter niet absurd of potsierlijk worden. Henk, die van niets wist en Jasper, die zijn jodokus als een vlieger aan een touwtje had hangen. Met wat voor een knoop? Halve steek, Vissersknoop of Dievenknoop? Ik houd het bij het lid van Jasper voorlopig op de Wurgsteek of nog veel beter, de dubbele Paalsteek.

Henk en Jasper, jokkebrokken eerste klas! Voor Henk geldt “Jong geleerd en oud (aan) gedaan!” Jasper is veel makkelijker te duiden.

Hij had een lul smoes!

Uit de krant