Afbeelding

Column: Irrationele angsten

Columns 22 keer gelezen

Voorburg - Iedereen kent wel iemand met een irrationele angst. Ik ken veel mensen die bang zijn voor spinnen bijvoorbeeld, terwijl wij eigenlijk wel weten dat de meeste spinnen geen kwaad doen. Mijn irrationele angst is voor wilde muizen: kom je met een muis naar de praktijk dan heb ik daar geen moeite mee, loopt er een muis in huis dan is de kans groot dat je mij in een hoek vindt met een hoge hartslag. Gelukkig is de angst van korte duur en herstel ik vrij snel. Daarnaast heb ik twee goede jagers in huis, waardoor die ene muis niet veel kans heeft.

Door Aline Rodts

Huisdieren kunnen ook angsten ontwikkelen. In de literatuur wordt vaker gesproken van een fobie. Angst is namelijk een lichamelijke reactie op iets dat als bedreiging wordt gezien. Een overlevingstechniek eigenlijk. Een fobie is een vorm van angst die irrationeel en langdurig is. Wat ik hiermee bedoel is dat er geen werkelijke dreiging is voor het dier, maar het dier ervaart iets als een dreiging en blijft langdurig in een angstfase zitten.

Wordt je bedreigt of voel je je bedreigt, dan ontstaan er verschillende reacties in jouw lichaam: het lichaam maakt zich klaar om te vechten of om te vluchten: de hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt, de energie gaat naar de spieren toe en alle zintuigen worden versterkt. Minder belangrijke functies worden vertraagd: de spijsvertering, de eiwitaanmaak voor groei, de weerstand. Dit gebeurt binnen enkele seconden en dooft ook weer uit als de bedreiging is geweken.

Soms ontstaat er echter een fobie, waarbij de “angstreactie” van het lichaam langdurig blijft bestaan. Dit is nadelig voor het lichaam, vreet energie en op de lange termijn kan het dier ziek worden. Angsten kunnen zich ook uitbreiden: eerst is het dier irrationeel angstig voor vuurwerk, daarna voor vuurwerk en onweer, dan voor vuurwerk, onweer en brommers en ga zo maar door. Dit is de reden dat het belangrijk is om aandacht te schenken aan irrationele angsten.

Komende donderdag 14 november om 19:00uur geven wij een gratis informatieavond over vuurwerkangst bij honden. Ik wordt die avond bijgestaan door hondengedragstherapeute Sonja Vrolijk. Samen proberen wij uitleg en tips te geven over wat te doen voor je huisdier en welke middelen hiervoor beschikbaar zijn. Je kunt Sonja allerlei vragen stellen over dit onderwerp.

Je kunt je nog opgeven voor deze avond door contact op te nemen met de praktijk.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com.

 

Uit de krant