Afbeelding

Column: PAKJES

Columns 17 keer gelezen

Ik heb vaak via verschillende kranten en andere media gemeld, dat ik een bloedhekel heb aan nonsenscursussen. In mijn werkzame leven ploeterde ik me door deze overbodige, geldverslindende narigheid. Nooit iets geleerd. Vage verhaaltjes van educatiegoeroes met machteloos theoretisch gezwam op grote vellen.

Ronald Lamping

Als praktijkman met mijn poten diep in de modder kon ik de babbelbende wel schieten. Er lopen in mijn voormalige vak nòg lieden in het wild rond, die denken dat je een goede leerkracht kan vormen via geleuter. Slaap lekker verder en sta morgen weer even onnozel op.

Waarom terugkijken? Simpel, ik lees nu adviezen over het schenken van cadeaus. Of we een stel debielen zijn met het intellectuele vermogen van een cupcake. Geloof het of niet, we worden aan de hand meegenomen door filosofen, trendwatchers en etiquettedeskundigen. Je zou bijna een jachtvergunning aanvragen.

Ze leren ons wat je "wèl" en wat je "niet" mag doen. Daar worden ze voor betaald. Ik ga u geen opsomming geven van hun wartaal. Ik zal er een paar uitlichten, zodat ook uw feestdagen tot een onvergetelijk festijn zullen uitgroeien.

Zo meent een deskundige, dat je eerlijk moet zijn als je voor de gastvrouw bloemen vergeet. Niet naar het tankstation, maar zeggen, dat je het later goed maakt. Ikzelf wil er wel een tip in rijm aan toe voegen om de feestelijke sfeer te waarborgen. Schrijf een gedicht en verwerk er deze strofe in: "Bloemen houden van mensen, zoals je weet! Nu begrijp je waarom ik ze bij jou altijd vergeet!"

Volgende tip! Maak een enveloppe met geld niet open waar iedereen bij is. Niet fijn voor de gever en ontvanger om er €1,75 uit te halen. Doe dit discreet op de wc, zodat niemand het ziet en je toch kunt ervaren, dat er een luchtje aan het geschenk zit. Voor de rijmers mijn tip: "Vuile egoïst, asociale gierigaard, je bent voor mij eigenlijk nog minder waard!" Het bleef nog lang gezellig.

Een etiquette-evangelist wil ons wat leren over het ontvangen van wijn en andere alcoholische versnaperingen. Streng: "Het is niet de bedoeling, dat je die dezelfde avond nuttigt!" Zet ze weg, doe dankbaar. Mijn rijm tip kan uw feestvreugde verhogen: "Je bent een ordinaire zuipschuit met stom gelal. Voor een infuus moet jij niet naar Antoniushove, maar naar Gall en Gall!"

Alles wordt wetenschappelijk verklaard. De betweters houden zichzelf in stand met open deuren. Dat je altijd moet lachen en nooit je teleurstelling laat blijken. Dat je nooit het pakje op de grond mag smijten met de tekst: "Wat een klere cadeau, zèg! Heb je zo`n pesthekel aan me, zak?" De experts raden dit af. Bert van Leeuwen juicht het weer wél toe.

De filosoof Oosterling tovert de term ‘troostshoppers’ uit de hoge hoed. Stumpers, die weinig sociale contacten hebben en daarom veel voor zichzelf kopen. Larie! Ik ken genoeg vrouwen met veel contacten, die versleten nagels hebben van het kopen via internet en versleten hakken door het afstruinen van winkels. Rijmtip: "Jouw koopzieke geest en nutteloze aankopen doen Sint nou niet het beste hopen. Kijk eens in je kast, wat daar doelloos hangt te sterven en laat het geld maar over voor je erven!"

Cadeaus, ik vind het niks. Verjaardagen, trouwerijen, jubilea, de pakjes vliegen om je oren. Nou hoor ik weer over ‘babyshowers’. Wat een commerciële miskraam! Presentjes voordat de telg het levenslicht ziet. Bezopen. Tupperware niveau. Nog even en we gaan de geslachtsdaad belonen. Rijmtip:

"Hopelijk waren de netkousen lekker, opwindend en fijn!
Over 9 maanden weten we of het een meisje of jongen zal zijn!"

Uit de krant