Afbeelding

Een Tijger met 9 levens

Columns 6 keer gelezen

Voorburg - Vorige week kwam het baasje van Tijger panisch de praktijk ingerend. Haar oude kat Tijger was aan het kantelraam blijven hangen en naar buiten gevallen. Ik was net klaar met de laatste ochtendafspraak en wilde aan het operatieprogramma beginnen, waardoor ik meteen naar Tijger kon gaan kijken.

Door Aline Rodts

Zij was vreselijk pijnlijk en wilde zich in eerste instantie niet na laten kijken. Zij had ook een afwijkende ademhaling en haar achterpoten lagen er slapjes bij. Help dacht ik, dat ziet er niet goed uit.

Een week eerder had ik toevallig weer een röntgencursus gehad. Een van de belangrijkste regels bij spoedpatienten is: 'do no harm', met andere woorden: liever een minder mooie röntgenfoto dan dat het dier moet lijden voor een 'prachtig gepositioneerde' foto.

Maar eerst een pijnstiller geven en Tijger eerst letterlijk op adem laten komen in de zuurstofkooi. Tenslotte is ons doel om de dieren te redden! Na een half uur was zij al veel rustiger. Wij hebben meerdere foto's gemaakt en tot mijn grote verbazing kon ik geen breuken vinden.

Zij was heel pijnlijk op haar linker poot, maar op de rontgenfoto zag ik dat bij haar rechterpoot alle middenvoetsbeentjes er heel raar uitzagen. Vreemd, want daar kon ik wel voelen dat het pootje dikker was, maar geen breuk voelen en Tijger was er helemaal niet pijnlijk op.

Uiteindelijk ontdekte ik de oorzaak van haar pijnlijkheid: de kruisbanden van haar linker knie zijn gescheurd.

Toen haar baasje haar kwam ophalen, vertelde zij dat Tijger wel vaker een ongeluk had gehad. Een paar jaar geleden had zij ook haar poot gebroken (mysterie van de raar uitziende middenvoetsbeentjes opgelost!).

Tijger kwam niet op de controle een week later opdagen, zij was weer ontsnapt! Blijkbaar zijn haar 9 levens nog niet op!

Fijne Feestdagen en tot ziens op de praktijk!

 

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com

Uit de krant