Column: Lekker ballen!

Columns 153 keer gelezen

Ik ga graag met de hond Pip wandelen en als ik in een goede bui ben, dan mag de tennisbal mee. Het klinkt hard, maar als de bal meegaat, is Pip zó druk dat het lijkt alsof zij ADHD heeft. Daarnaast heeft Pip een harde kef die op een gegeven moment toch echt op mijn zenuwen werkt.

Door Aline Rodts

Laatst kregen wij van een klant een pot tennisballen, die van haar overleden hond waren geweest. Leuk dacht ik, totdat mijn collega mij vermanend toesprak: tennisballen zijn heel slecht voor de hond, daar zit glasvezel in!! Ik schrok behoorlijk en voelde mij erg onwetend.


Maar Pip’s voorliefde voor ballen doet mij hart smelten en ik dacht, kom laten wij dit uitzoeken. In dit geval biedt Google toch een uitkomst. Als je weet waar je de informatie vandaan moet halen en je mijdt alle hondenfora, kom je een heel eind. Blijkbaar is dit een populaire vraag van vele andere hondeneigenaren.


Informatie van een aantal ballenfabrikanten geeft aan dat de tennisbal van rubber wordt gemaakt, twee delen om precis te zijn. De meeste ballen worden gevuld met stikstof om het stuiteren te bevorderen. De buitenlaag bestaat uit vilt en vezels. De goedkopere ballen hebben soms een laag van vilt en kunstvezels gemaakt van hergebruikte pet-flessen. De kleurstoffen die gebruikt worden zijn niet toxisch. Gelukkig, geen glasvezels!


Maar, er zijn wel risico’s verbonden aan het spelen met tennisballen. Wel bekend is het slijten van de tanden. Als het geleidelijk gaat hoeft de hond hier geen last van te hebben. Het slijten van de tanden wordt overigens niet veroorzaakt door de buitenlaag van de bal, maar waarschijnlijk door het zand dat in de vezels gaat zitten. Dat werkt schurend op de tanden en kiezen.

De kwaliteit van de bal is wel belangrijk: de bal moet niet makkelijk scheuren, want rubber is niet verteerbaar en kan verstoppingen in de darm veroorzaken. Ook moet de buitenlaag niet makkelijk af te trekken zijn: ook dit kan problemen geven. Bij grotere honden moet je opletten dat de bal niet makkelijk tussen de kiezen past: dan kan de hond namelijk ook de hele bal inslikken of zich er in verslikken.


Na mijn zoektocht voor een antwoord ben ik blij te weten dat ik nog steeds lekker mag ballen met Pip. En de ballen gaan voortaan ook af en toe in de wasmachine om het zand er uit te halen!


DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070 387 2222 www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant