Afbeelding

Een pijnlijk gebeuren

za 25 jan 2014, 16:05 Columns 11 keer gelezen

Regelmatig zien wij patiënten op de praktijk met plasproblemen. Er is een groot verschil tussen de honden en de katten, ook in wat een eigenaar kan zien bij zijn dier.

Door Aline Rodts

Bij honden met een blaasontsteking is de meest gehoorde klacht dat er bloed bij de urine is gezien. Andere klachten kunnen zijn dat het dier veel vaker moet plassen, dat er in huis wordt geplast of dat het dier kreunt of pijn lijkt te hebben tijdens het plassen. Dat is wat moeilijker te zien bij reuen dan bij teefjes omdat de meeste reuen sowieso al veel plasjes doen en elk plantje en paaltje wil markeren.

Deze hond is bij ons geweest omdat hij vreselijke pijn had tijdens het plassen. Om een goede diagnose te stellen willen wij eerst urine onderzoek doen, omdat er meerdere redenen zijn om een blaasontsteking te krijgen. Mogelijke oorzaken zijn een bacteriële infectie, blaasstenen, poliepen of diktes in de blaaswand en afwijkingen in de vorm van de blaaswand. Uit het urine onderzoek bleek dat er veel bacteriën in de urine zaten die een heftige ontsteking veroorzaakten.

Om verder uit te zoeken of er ook andere problemen waren zijn zogenaamde contrast röntgenfoto’s van de blaas gemaakt en een echo van de blaas. Hiermee kan je een goed beeld krijgen van de blaaswand, maar ook of er bijvoorbeeld blaasstenen aanwezig zijn. Op de foto zie je de controle foto van de blaas. Door middel van een katheter is de blaas gevuld met lucht waardoor er een mooi duidelijk beeld van de wand wordt verkregen. Deze blaaswand is mooi regelmatig en niet verdikt.

De blaasklachten van deze hond zijn nog niet over na een uitgebreid antibioticumkuur, waardoor wij steriele urine naar het laboratorium hebben gestuurd om te onderzoeken of er geen sprake is van een gemene bacterie die niet reageert op het antibioticum. Zodra de uitslag binnen is, weten wij meer…

Men denkt vaak dat een blaasontsteking een simpele diagnose is, maar het kan tegen vallen net als bij deze hond. Helaas moet je soms verder zoeken om te ontdekken wat er aan de hand is…

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222 www.dierendokters.com

Uit de krant