Afbeelding

Nog één keertje dan…

vr 9 mei 2014, 12:45 Columns 1 keer gelezen

De trend van rauw vlees geven aan jouw huisdier blijft doorgroeien. Er zijn tal van producten op de markt, varierend van compleet vers vlees tot zelf samengestelde recepten waarbij je jouw viervoeter mee kan verblijden. Regelmatig kom ik artikelen tegen in de krant, maar ook in eigen vaktijdschriften. Ook eigenaren van patiënten van de kliniek stellen regelmatig vragen over voeding en of hun huisdier wel het goede voer krijgt.

Iedereen maakt tegenwoordig een 'goed' voer, de adviezen komen van fokkers, van medewerkers van tuincentra, van dierenspeciaalzaken en van dierenartsen af. En iedereen heeft het beste voer. Dat is dan lastig kiezen.


Wat belangrijk is, is om te kijken of het gekozen voer wel bij jouw huisdier past. Een jonge pup of kitten heeft andere behoeftes dan een volwassen dier. Ook reageren sommige dieren beter op een bepaald merk voer dan op een ander merk.


Afgelopen week heb ik een patient op de kliniek gehad, waarbij de eigenaar het advies had gekregen om over te stappen op een nieuw rauw vlees voer. Volgens diegene die dit voer aanraadde, hoefde de hond niet te wennen aan het nieuwe voer.

Helaas bleek dit niet het geval te zijn. De hond kreeg al een vers rauw vlees dieet, maar het nieuwe voer bevatte botdelen als bron van calcium. Je kunt je vast voorstellen dat stukken bot niet goed verteren en uiteindelijk kwam de hond na 3 dagen ellende bij mij omdat hij niet kon poepen: de botdelen hadden zijn darmen beschadigd en zich opgehoopt in een harde pijnlijke klont in zijn endeldarm.

Laxeren hielp helaas niet meer, waardoor ik de 'fijne' klus kreeg om de ontlasting uit zijn darmen te halen. De hond kreeg een roesje en een pijnstiller. Gelukkig was de klont ver genoeg naar achteren geschoven, dat de hond geen darmoperatie behoefte. De smerige klus heeft enige tijd in beslag genomen, maar uiteindelijk mocht de hond 'opgelucht' naar huis.


Het is toch raadzaam om goed na te denken voordat je een ander voer gaat geven aan je dier. Ook nieuwe trends moeten goed onder de loep worden genomen, want niet alles dat nieuw is is ook goed.

Heb je een vraag over voeding, dan zijn er ook deskundigen op dit gebied die alles over voeding weten. Hiermee kan je jezelf en je dier een 'hoop' ellende besparen.


DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 Voorburg, tel. 070-387 2222. www.dierendokters.comUit de krant