Afbeelding

Column: TEGENSTELLINGEN

wo 28 mei 2014, 09:00 Columns 4 keer gelezen

In Nigeria worden meisjes ontvoerd, omdat ze naar school gaan. De vrouw moet je kort houden. De vrouw is voor het baren en koken. En als je toch naar school gaat om je kennis te verbreden en kansen te verrijken, gieten ze een bijtend zuur over je gezicht of steken ze je ogen uit.

Ronald Lamping

In Nederland zijn er scholen, die een schommel in de klas hebben. De juffrouw vindt het een uitvinding. Kinderen kunnen zo even bewegen. Dan zet de juf even hoog in. Ze vindt, dat ze nu serieuze gesprekken kan houden. Moeilijke onderwerpen worden schommelend bespreekbaar.

De praktijk! Jopie is een ettertje, dat constant kliert. De groep baalt. Niemand wil het doelwit worden. Dus volgt het grote zwijgen. Het joch heerst en de sfeer staat vanaf de eerste minuten in de min. Dit is geen klas, maar een op stoom geraakte snelkookpan.

Het pabo tutje heeft de oplossing. Jopie moet op de schommel zitten voor een goed gesprek. Stelt dat eens voor. De heen en weer slingerende lamstraal en de juf, die een gesprek wil beginnen. Als een Tarzan slingert het rotjoch richting juf om een seconde later buiten het gezichtsveld te schommelen. Dat wordt een goed gesprek!

Het staat er echt: ‘Schommel in de klas!’ In Boxmeer. Wat volgt? Een wipkip, een glijbaan of een achtbaan? Bij kleine groepen is er nog plaats voor een skatebaan of binnenzwembad. En natuurlijk is er de mogelijkheid om een wipkipdiploma te halen of een glijbaancertificaat. Staat leuk naast het veter –en tafeldiploma.

Ontvoerde meisjes in Nigeria en schommelende schoolkinderen in Boxmeer. Tegenstellingen. Triest in hun eigen contrei. Onvergelijkbaar. Wat ik eigenlijk zeggen wil, is dit! Bij ons zoveel kansen, mogelijkheden en dan deze ludieke jaren ‘70 zotheid. Een randgebeuren in een klas, dat slechts afleidt en tot niets zal resulteren. Een treurig welvaartsabces versus barbaarsheid.

In Amstelveen wordt een beroepscrimineel omgebracht. Raar woord. Is crimineel een beroep? Kun je er voor door leren via het VCO, het Voortgezet Crimineel Onderwijs? (“Kijk, oma, mijn Kalasjnikov diploma!”) Het zou me niets verbazen, als dit slachtoffer vaak op de schommel in Boxmeer zat voor een goed gesprek. De man wordt doorzeefd. Ik heb niet het gevoel, dat de oorzaak futiel was. Maar dan de advocaat.

Tegenstelling. Terwijl de burger iets heeft van ‘opgeruimd staat……’, zet de verdediger hoog in. Niet de schutter is de schuldige, maar justitie. Die had betere bescherming moeten bieden. Zit u nog? De politie had de man, die een 24-delig politiedossier van elk 500 pagina`s bezit, bewaking moeten geven. Van onze centen.

De politie hoorde het aan en vroeg naar zijn dagelijkse gedragingen. Dat wilde het latere slachtoffer niet zeggen. Iemand beschermen, waarvan je niet mag weten, wat hij precies van plan is. Tuurlijk! Makkie. “We komen voor de bewaking van Gwenette M.! Kunt u hem even roepen?” Grappig om dan te horen: “Gwenette is er even niet. Hij is met zijn kinderen gezellig naar de Efteling! Wie kan ik zeggen, dat er geweest is?”

Tegenstellingen. Wat kunnen mensen toch anders denken. Even iets anders. Vorige week liep ik Geert Wilders tegen het lijf. Zelfs letterlijk. Op de dijk in Volendam. De bewaking liep stoer mee, maar ik had wel tien kansen om iets heel naars te doen. Zeker toen Geert me plots een hand gaf (“Hoi!”). Hij mag dus van geluk spreken. Hoezo? Dat ik geen ettertje met terroristische trekjes ben onder de initialen R.L. te L. Ik hoefde het vroeger op school dan ook nooit te doen. Wat?

Op de schommel zitten!

Uit de krant