Afbeelding

Column: Op vakantie met Pip

ma 21 jul 2014, 12:23 Columns 9 keer gelezen

Voorburg - Deze zomer gaan wij met de hond naar Frankrijk. Dit is niet de eerste keer, maar het is wel handig om te weten wat ik allemaal nog moet doen en wat ik allemaal moet voorbereiden. Net als elk baasje, vind ik het minder leuk om Pip te vaccineren: niet alleen kijkt zij mij dan heel zielig aan, maar zij kan ook best heftig reageren op de vaccinaties.

Twee jaar geleden zijn wij voor het eerst met haar naar Zuid- Frankrijk geweest: ik had haar naast de jaarlijkse vaccinaties, ook de hondsdolheid vaccinatie gegeven. Om haar te beschermen tegen teken en zandvliegen die nare ziektes over kunnen brengen, heb ik haar de scaliborband omgedaan. Deze moet twee weken van tevoren omgedaan worden om de beste bescherming te geven. Wat blijkt: onze Pip is er allergisch voor: zij kreeg een rode hals en had er veel last van. De bijlsuiter gevolgd en om de dag aangedaan om te laten wennen. Helaas gaf dit geen soelaas.


Vorig jaar besloot ik haar te vaccineren tegen leishmania, een van de verschrikkelijke ziektes die zij kan oplopen door de zandviegen. Dit is een nare ziekte, waar zij levenslang ziek van zou kunnen zijn en levenslang behandeld tegen zou moeten worden. Beter te voorkomen dus. Het eerste jaar moet zij drie keer gevaccineerd worden, dus even op tijd begonnen met de vaccinatie reeks.

De eerste prik ging goed, na 3 weken kreeg zij de tweede prik. Ook deze ging goed, niets aan haar te merken behalve een enorme argwaan als zij mij zag. De derde prik beviel helemaal niet: hoge koorts en erg sloom. Wat voelde ik mij schuldig! Met een paar koortsremmers was zij gelukkig binnen de kortste keren weer zichzelf. Eigenlijk heel stom dat ik mij schuldig voelde, onze kinderen heb ik ook gevaccineerd en ook zij konden daar een dagje hangerig van zijn.


Gisteren was het zo ver: tijd voor de vaccinatie. Met lood in mijn schoenen heb ik de prik aan het einde van de dag opgezogen. Prik snel gegeven en Pip is gevlucht. Gelukkig heeft zij deze keer geen koorts gekregen en voelt zij zich kiplekker! Ik kan er nu gelukkig om lachen, maar ik realiseer mij af en toe heel goed hoe jullie je voelen als baasje. Ik weet wat verstandig en beter voor haar is, maar toch kan het heel zielig zijn!

Maar ja, jullie kennen vast ook de gezegde: zachte heelmeesters maken stinkende wonden...
Wees goed voorbereid op de vakantie: voor advies kunnen jullie altijd bij DierenDokters terecht en op  www.dierendokters.com en www.LICG.nl is hierover veel informatie te vinden.

 
DierenDokters Voorburg, Prins Bernhardlaan 3 te Voorburg, tel. 070-387 2222.

 

Uit de krant