Afbeelding

Column: TACTIEK

Columns 30 keer gelezen

Daar zijn ze weer. De hoogpolige dames en mannen met vierkante onderkin en beginnende baardgroei. Beiden geflankeerd door van die onuitstaanbare Gooise matras koters met hun hockey look en latent aanwezige corpsbal toontje. Ze kunnen “hole in one” foutloos zeggen, zingen en schrijven. Als het moet in steno, zes mondiale talen, Fries en in gebarentaal voor doven en slechthorenden.

Ronald Lamping

Links en rechts de grootouders. Opa en oma met die voor hen zo kenmerkende volle grijze haardos en eigentijdse bril van een gerenommeerd merk. Krachtige ouderen met een blos op de wangen en scherpe blik. Mijlenver verwijderd van staaroperatie, kunstgebit, plasgootje en verhoogd toilet.

De tafel is chic gedekt. Schittering en luxe. Gepoetst bestek en servetten in klassieke servettenhouder. De boom straalt een mega eindejaarsbonus uit. Zo ook het eten. De hond maakt het plaatje compleet. Geen asbakkenras, maar een wandelende stamboom op vier poten.

Zo moeten wij Kerst beleven. Zegt de reclame, die bij ons met kilo`s op de mat valt. Als ik al het papier wegbreng, kunnen mijn vrouw en ik van de kiloprijs op tweeweekse vakantie naar een zonnig oord ter hoogte van de evenaar. Business class.

Heerlijk die reclamefoto`s. Ik geniet er van. Mooie dames, type Doutzen Kroes, in het zwart met de onzichtbare maar illusie opwekkende lingerie geflankeerd door Bond lookalikes in smoking. Weer wat anders dan vette ome Gerrit op versleten pantoffels en tante Jo met haar in beton gegoten permanentje en zelfgebreide vest.

Kerst, het feest van tegenstellingen. Authentiek versus gekunsteld. Bekakt versus plat. Doe maar gewoon versus kijk mij nou, kerel! Dat alles wordt samengevat in de folders, op tv en in de bushokjes. Maar is dat beeld de waarheid en niets anders dan de waarheid?

Wat dacht u zelf? Mocht de crisis al voorbij zijn, met Kerst keert hij op volle kracht terug. Er zijn dagbladen, die tips geven om de Kerst door te komen zonder de kans te lopen om te worden onterfd. Kerst is helemaal niet gezellig. Kerst is constant balanceren op een versleten elastiekje.

Ik vind families die altijd zo goed met elkaar omgaan per definitie verdacht. Elk huisje zijn kruisje, roep ik maar even in de herinnering op. Ouders, kinderen en de aangetrouwde of meegezeulde disgenoten als optimale kruisbestuiving voor gezelligheid en warme saamhorigheid. Een geslaagde symbiose van diverse karakters aan dezelfde tafel. Dat wil men ons doen geloven.

De waarheid is echter een stuk weerbarstiger. Ik hoef u niet te wijzen op de guerrilla, die thuis gevoerd wordt in het voorcircuit. Jouw familie, mijn familie. Zoiets, dus. Waarom wel dit en waarom niet dat. Ratio wordt moeiteloos ingewisseld voor emotie en onredelijkheid. Het compromis is vaak dezelfde: “Goed, maar dan kom jij naast me zitten!”

Dit is het slaan van piketpaaltjes om, op die wijze, akelige types in de familie te ontlopen. Kerstfeest en Kerstdiners vragen om tactiek en voorbereiding. Vreselijk zijn de mensen die zich al `s ochtends bij de koffie melden en de hele dag blijven hangen. De zogenaamde Kersthang kluit. De tactiek is duidelijk, jullie zijn welkom vanaf borreltijd. Dus 4-4-2! Na vieren, met niet meer dan vier en graag weg voor twee uur `s nachts!

Al die opsmuk is niets voor mij. Oude spijkerbroek, trui en liever geen bezoek. Andijviestamppot met een lekkere rookworst. Zou uitstekend zijn. De buitenwereld wil ons anders doen geloven met culinaire hoogstandjes en ingewikkelde menu`s. Ieder voor zich! Wat ik u dus wens, lijkt me logisch:

Een vreet-zame Kerst!Uit de krant