Ronald Lamping
Ronald Lamping

Column: AFSPRAAK

wo 7 jan 2015, 09:00 Columns 12 keer gelezen

Laten we eens serieus praten.
We gaan afspraken maken.
Een meetlat, waarlangs we ons bewegen. Zo`n nieuw jaar is er goed voor. Frisse start.

Ten eerste gaan we het vloekwoord 'participatiemaatschappij' schrappen. De utopische maatschappij, waarin we de verantwoordelijkheid nemen voor ons leven en de ons omringende omgeving. De overheid zal slechts een gedeeltelijke faciliterende rol spelen. Aan m`n hoela.

Sprookjes, want meer dan de helft van de burger is niet in staat om plannen uit te stippelen en te verwezenlijken. Niet op toegerust. De overheid wil ons doen geloven, dat we meer zeggenschap krijgen. Wat ze verkopen zijn pure leugens en bedrog. De overheid stoot zaken af, omdat ze niet langer de kosten wil dragen voor dreigende maatschappelijke ontwikkelingen, ontsporingen en misstanden.

Ik voorspel, wat er gebeurt. Een klassieke tweedeling in de maatschappij. We zien kansrijke mensen, die alles moeiteloos naar hun hand zetten en de burger, die daar, door wat voor reden dan ook, niet toe in staat is. De instrumenten mist. Privé-kliniek versus wachtlijst, particulier onderwijs versus regulier onderricht, rijkdom versus voedselbank en door ouders gefinancierde studiemogelijkheden versus "jongen, zoek een baan".

In 2015 ook geen programma`s meer met vips, die zich uit allerhande netelige situaties moeten redden. Op een eiland, in de rimboe of weet ik veel waar nog meer. Geregisseerde flauwekul, dat met wat toepasselijke muziek en opgewonden stemmetjes van de zogenaamd bedreigde deelnemers, altijd weer goed afloopt. Net, wanneer je als kijker denkt, dat je van zo`n hijgende leip af bent, wordt hij weer gered.

Tenslotte, ik smeek het op mijn blote knieën, geen boer meer, die een vrouw zoekt. Melige, afgezaagde agrarische ongein. Ons aangereikt door het onbedorven Hollandse kaasmeisje Jaspers, die ik zo graag eens zou zien deelnemen aan een plattelandse coma zuiporgie in de varkensstal van Heiko uit Diever.

Dat ze dus echt eens de boer óp gaat!

Uit de krant