Afbeelding

Column: HELP, MIJN MAN…..!

wo 15 apr 2015, 09:00 Columns 18 keer gelezen

Heb een bloedhekel aan programma`s als "Help, mijn man is klusser!" Geeft niets, genoeg kanalen. Toch wordt het moeilijker om deze emo-miskramen te ontlopen. We worden er mee dood gegooid.

Een gat in je klauwen? Een of andere hijgerige BN-er biedt een helpende hand. Vast concept. Snotterig verhaal over tegenslag en een bedenkelijke manier van leven. De kijker wordt voorverwarmd en gekneed.

Dan, meer boetedoening. De billen moeten nog bloter dan het achterwerk van Kim Holland. Het infantiele stel wordt vermanend ("Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt") toegesproken. Vlak voor de reclame, zodat de reprimande bij de kijker kan indalen.

De omslag. Ene John Williams en centen heks van Gaal gaan aan de slag. Opgestapelde nota`s en de administratieve janboel worden pontificaal getoond. De wenkbrauwen gefronst. Het beeld als van de boze ouder versus de peuter met gepikt koekje.

Mensonterend en dubieus. Sociaal zwak ontwikkelde geesten als voer voor de kijker. Haat het. Tuurlijk, er wordt hulp geboden. Snap het heus wel. Ik zeg, dat het daar helemaal niet om draait. Bijvangst.

Kijkcijfers, een scorende zender. Dan is alles geoorloofd. Zelfs het moreel uitkleden en uitventen van hen, die geen enkel overzicht hebben van hun tv optreden.

Die John Williams is er waarschijnlijk goed in. Even opgezocht. Bij de promo`s kijkt hij boos in de camera. Armen over elkaar. De blik van Clint Eastwood in zijn beste dagen. Moet indruk maken. Mooi niet! Hij helpt stumpers. Met camera, plak –en knipwerk inclusief een passend deuntje. Zelfs gedragen stiltes voor de verdieping.

DWDD wees me op een shot uit "Help, mijn man is klusser". Top shot. Die John was weer op pad gestuurd om een dom duo te corrigeren. Met de blik op interessant viel hij bij de ruïne van Peppie en Kokkie binnen. Ontluisterend.

Karin baalde van man Rien, een luie donder. Jaren puinhoop en ondertussen vier dochters. Zo lui was Rien ook weer niet. Dan schiet de RTL cavalerie Karin te hulp. John pakt aan met zijn (naar eigen zeggen) door de wol geverfde team. Karin krijgt o.a. een nieuwe keuken.

Vast concept. Daar denkt Karin even anders over. Heerlijk! Karin is op slag mijn heldin. Karin vindt er geen ene moer aan. Mist contactdozen en de vriezer mag John ook houden. Te klein! Net als het aanrecht. Klasse, Karin!

Niet meedeinen op de tonen van de (verplichte) opgedrongen dankbaarheid. Geen tranen en geen ohh`s en ahh`s! Ontevreden en niet naar de zin. Opzouten met die keuken! Heerlijk!

John speelt verbazing. ("Nog nooit meegemaakt") In wezen is hij dolblij, want er wordt over gesproken en de sociale (?) media ontploffen. Precies wat RTL en John willen!

Jammer, dat die John Williams niet bij ons aanbelt. Ik weet het wel. Vlak voordat we de deur in zijn smoel dicht smijten, hoor ik ons al gierend sneren:

Aan de deur wordt niet geklust!

Uit de krant