Afbeelding

Column: HOMO!

Columns 99 keer gelezen

Leidschendam - Krijg twee uitnodigingen. Onwetend van elkaar vragen zoon en dochter hun ouders mee. Dochter vraagt ons mee naar de Toppers in de Arena.

Zoon vraagt mij mee naar De Kuip voor Feijenoord tegen Heerenveen. Binnen een etmaal van Arena naar Kuip. Als ze dat in 010 maar niet ruiken.

Bij de Arena passeert doorsnee Nederland. Was eerder bij de Toppers. Wat ik nu zie zou een bus Chinese toeristen compleet op hol doen slaan. Dresscode is kleurig zomers. Dat werd goed begrepen. Een bonte stoet van 60 duizend uitzinnig uitgedoste feestgangers passeert.

Hawaï shirts in alle kleuren. Gezelschappen met zwembanden en snorkel om de nek. Bloemenkransen in het haar, duikbrillen en verder alles dat maar enigszins aan strand en zomer doet denken. Ik? Wit overhemd, zat! Geen talent voor uitbundigheid.

Veel publiek trapt door de rem. Zonder vorm van schaamte passeren zestigers in Honolulu outfit. Ongezond zonnebankbruine dames met meer groeven en rimpels dan een hooggebergte. Mannen in korte broek, slippers en een buik, die bestaat uit kiloknallers en plofkippen. Ze gaan luidruchtig in polonaise rond de Arena.

Je kunt ervan vinden wat je wilt. Wanneer je vijf keer een uitverkochte Arena bij elkaar kan krijgen, doe je het goed.

Van der Boom, Froger en vooral Joling worden na het Wilhelmus (..) als helden begroet. Met gasten, van half negen tot exact 12 uur `s nachts. Waar voor je geld.

Joling is leuk. Heeft de lach aan zijn kont hangen. Onmiskenbaar dè publiekstrekker. Zijn gierende lach op tv maakt hem troetelkind van de natie.

Blijf maar eens in de plooi als hij op tv in de lach schiet. De lach, een mix tussen het opendraaien van een geschudde Colafles en een patiënt met astma.

Gerard is homo. Voor niemand een punt. Terecht, uiteraard. Toch hebben homo`s het vaak moeilijk. Agressie, uitgescholden en beschimpt. Moeten soms verhuizen. Weggepest door kleingeestige ezels met de hersenvolume van één kubieke mm. Naar boven afgerond.

Hoe ik daar zo plots op kom? Zal het u vertellen. Een halve dag later zit ik in de Kuip. Heerlijk in de zon. Fraai veld en een sfeer, die verraadt dat er iets moois lijkt aan te komen.

Dat blijkt ook. Alleen jammer voor Rotterdam, dat dit voor Heerenveen geldt. En dan slaat de stemming om.

Voor me zit een kale man. Niets aan de hand. Dan scoren de Friezen in de verlenging. Kortsluiting! Een stroomstoring in het hoofd van de kale man.

Plots is arbiter Blom een homo. Mark Uth, de schutter wist het zelf nog niet, maar ook hij is homo! Na zijn tweede goal zelfs een vieze homo. Zal de vrouw van de spits het al weten?

Homo voor en vieze homo na. De man kan het verlies niet verkroppen. We kijken elkaar aan en schudden het hoofd. Een weekend van Arena naar Kuip. En met de gedachten aan de idioot voor me, bedenk ik me:

Van Topper naar Tobber!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant