Afbeelding

MOTIE VAN TREURNIS

Columns 99 keer gelezen

Leidschendam - Zat afgelopen week om 7 uur `s ochtends op een trapje aan het haventje van Mola di Bari in de hiel van Italië. Het was doodstil. Genoot van uitzicht, omgeving en rust. In de verte slenterde een oude man met de handen op de rug. Even ben je weg en de hel breekt los. Hel? Wat een inferno moest zijn, bleek een briesje. Zaken op een rijtje. Of, hoe de wet-houder zich distantieerde van de (politieke) wet en bleef zitten waar hij zat.

Raadsenquête over gang van zaken Duivenvoordecorridor. Gemeente leed verlies en Heleen Mijdam sneuvelde, omdat de messen van de oppositie messcherp bleken. De enquêtecommissie deed haar werk. D`66 commissielid Blanke blunderde opzichtig. Hij deelde vertrouwelijke informatie met de ambtelijke coördinator. Deze speelde het vertrouwelijke document door naar wethouder Rozenberg. Die ontving een USB stick met gegevens, die niet voor zijn gretige oogjes bestemd waren. Een politieke doodzonde. Niet bij ons!

Wat volgde was een weerzinwekkend voorbeeld van liegen en bedriegen. Van wegduiken en wegkijken. Van geschuif en gedraai. Breng de politiek dichter bij de burger! Tuurlijk! Klep maar lekker verder. De houding van veel betrokkenen is gênant en vol minachting jegens u en mij. Wethouder Rozenberg maakt het heel bont. Hij krijgt de USB stick in bezit en zegt dat hij de informatie vluchtig (…) heeft ingekeken. Vluchtig? Hoe vertaal je dat? Een minuut, een kwartier, zestien minuten en drie seconden? Daarna wordt het zelfs zielig. Hij heeft de informatie aangenomen, omdat hij een grote betrokkenheid heeft met het onderwerp.

Recapituleren! Grote betrokkenheid en dan de belangrijkste informatie slechts vluchtig inkijken. Tuurlijk! Zoveel onzinnige blabla is beschamend. Twee dagen in bezit, stiekem zwijgen en slechts vluchtigjes bekeken. Zulke sprookjes eindigen met: "En ze logen nog lang en gelukkig!" De partijen tetteren naar gelang hun positie. De oppositie laakt de houding van de wethouder. Begrijpelijk! Wat hij zegt is ook belachelijk. Hij ziet ons als achterlijk stemvee. Er staan echter ook nog forse rekeningen (Heleen Mijdam) open. Die littekens zijn nog duidelijk zichtbaar. Een motie van wantrouwen van het CDA haalt het niet.

De coalitiepartijen zijn bang hun invloed en positie te verliezen. Daarom gaan zij over op ergerlijke argumenten, die kant noch wal raken. Wat krom is buigen ze moeiteloos recht. Ze reppen over "fijn, dat de wethouder een buiging maakt naar de raad" en "de hij zal hier van leren". Het is moeilijk om je tranen binnen te houden bij zoveel beledigende onzin.

Ik herinner me, dat diezelfde coalitiepartijen "een open en transparant bestuur" wilden. Ja, ja. Het is ogen sluiten, verdoezelen en een eigen waarheid creëren. W.W.W.O. politiek. Waait wel weer over beleid. De kiezer vergeet niet snel en dit ontneemt de partijen van de coalitie veel rechten om in een later stadium de mond open te trekken over zaken, die hen wel goed uitkomen.

Toch neemt deze dorpsrel nog een geinige wending. Wethouder Rozenberg krijgt van zijn eigen partij en coalitiegenoten, een motie van Treurnis. Wat? Een motie van Treurnis. Wat een politieke farce. Derderangs amateurtoneel. De wethouder zegt, dat hij er wakker van heeft gelegen. Ik ook! De hele nacht.

Van het lachen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant