Logo hetkrantje-online.nl
Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: GLIMLACH

  •   keer gelezen   Columns

Nare tijden. Weinig te lachen. Crisis is dood, lang leve de crisis. Zo hangt de vlag erbij. Van vluchteling tot Zwarte Piet. Gaan we ooit weer onbezorgd lachen? Zeg maar, het Johnny en Rijk effect?

Gebeurtenissen die op de lachspieren werken, bestaan. In wezen niet echt grappig, maar in bepaalde context kan ik er besmuikt om lachen. Neem de vermeende treinterrorist in R`dam. Gezien het Parijse verleden moet je dit serieus nemen. Geen twijfel. Maar ik kan het niet laten om het van de andere kant te zien. De kant van het joch.

Geen cent te makke en moet met de trein. Wat nu? Hij bedacht, iets. Ik probeer de controle bij de ingang te ontlopen, sprint de trein in en sluit me op in het toilet tot vertrek. Als de conducteur komt, zien we dan wel weer.

Het lukt, maar wel anders. 'Onschuldig' zwartrijden mondt uit in een explosie van ontwikkelingen. Politie en zwaar bewapende arrestatieteams komen het perron op. In heel Zuid-Holland en omstreken ligt het treinverkeer stil. Mensen worden geëvacueerd. Journaals staan op scherp.

Er meldt zich een onderhandelaar. Die krijgt het joch niet van de pot. Dan moet het maar eens uit zijn en beukt het team al krijsend de toiletdeur open. Armen op de rug en naar buiten, want daar meldt zich de explosievenopruimingsdienst in futuristische outfit.

Het ventje zakt hyperventilerend door zijn hoeven. Eindconclusie? De jongen wilde gratis reizen. De onderhandelaar klepte het glazuur van zijn tanden, terwijl het jochie onze taal (..) niet sprak. Dan kun je ouwehoeren wat je wilt. Dat gaat `m niet worden. In de rugzak een broodje gezond. Ze demonteerden de zure bom.

En terwijl een land in rep en roer was, bleek dat de vijand op de pot snoepjes at. De vloer lag bezaaid met papiertjes. Ziet u het voor u? Arrestatieteams in opperste staat van opwinding en het lijdend voorwerp draait nog even een drol, terwijl hij een chokotoff in zijn mond steekt.

Wel lachen. Neem de man, die zijn vrouw beloofde niet vreemd te gaan. Toch over de rand gepiest en dat pikte de dame niet. Ze pakte de hete stijltang, klemde zijn penis er tussen met de onvergetelijke woorden: "Ik vind het geen stijl!" Hij nog blij, dat het geen strijkijzer was.

Glimlachen? Wat vindt u van het wetenschappelijk onderzoek van Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers? Die hebben ontdekt, dat zowel mensen als olifanten 21 seconden over een plas doen.

Wij plassen even lang als een volwassen olifant. Twee bedenkingen. Nu ik de 66 jaar nader ga ik die 21 seconden echt niet meer halen. U kunt mijn productie het beste vergelijken met een stoptrein. Gaan, stoppen, gaan, stoppen.

Tenslotte weet ik niet of u in de dierentuin wel eens een olifant heb zien plassen. Ik dacht toch niet, dat we die tsunami met ons plasje kunnen vergelijken.

Lachen? Het kan! Als uw vader of moeder niet meer zelfstandig kan wonen is er een oplossing. Geen warm verzorgingshuis, want die zijn stijlloos wegbezuinigd. Iets nieuws, echt. Wat er dan voor de bejaarde is om door u verzorgd te worden? Een aanklikwoning! Klein bezwaar maar.

Uw pui moet er uit!

Meer berichten