Logo hetkrantje-online.nl

MESJOGGE

  •   keer gelezen   Columns

Terwijl het eigen risico in 2016 opnieuw omhoog gaat, eigenen Ceo`s van het bestuur zich enorme maandsalarissen toe. Er rijdt geen trein op tijd, terwijl ze in de spits ook nog afgeladen zijn. De daarvoor verantwoordelijken harken mega salarissen en bonussen binnen. Dat doen ze overigens wel exact op tijd.

Wij heffen allemaal het vingertje, maar er gebeurt niets. Het is nou eenmaal zo afgesproken en het valt niet terug te draaien. We pruttelen nog wat na, terwijl de graaier nog maar eens een baantje trekt in het zwembassin onder zijn villa en zijn bekakte eega met haar Visacard ronddartelt in de PC.

Ook in schilderijenland weet men van geen ophouden. Miljoenen gaan over de toonbank. Het kwijlt elkaar na in de hoogste versnelling. Zwaan kleef aan mentaliteit. Ridicuul. Wel ons belastinggeld! Als ik dit zeg, ben ik cultuurbarbaar. Niet waar. Zwierf door de Hermitage in Sint Petersburg. Bezocht Mauritshuis, Rijksmuseum met Rembrandt en Van Gogh museum. Musea in Caïro, New York en Washington. Beschuldig me niet van desinteresse.

Zo heb ik de blinde adoratie voor Mondriaan nooit begrepen. Horizontale en verticale strepen met kleurtjes. Mag ik niet zeggen. Je hoort er diep over na te denken en er kunstzinnig over te orakelen. Krijg je inderdaad termen als geometrisch abstract werk met primaire kleuren, dansende ritmisch geordende kleurvakjes en lijnen volgens een orthogonaal systeem.

Ik zie niet in waarom zoiets vele tientallen miljoenen moet kosten. Het is als wijn. Ook daar mag je niets over zeggen. Een Aldiwijntje mag bij de KK`s (kak kringen) niet geschonken worden. Bij dat soort is duur goed en goedkoop rotzooi. Als ik zeg dat het een kwestie van smaak is, loop ik de kans 'gewijnflest' te worden. Dat is in het openbaar stenigen met wijnflessen.

Nu zijn er drie mini tekeningen van Karel Appel ontdekt. Kladjes. Een kleuter met wat aanleg zou dit werk van Appel achteloos nadoen. Broddelwerk. Als die kleuter zoiets bij de juf inlevert, gaat hij per traumahelikopter naar de schoolarts voor aangepast onderwijs met een rugzakje van 20 kilo.

Dan de kenners. Die vallen over elkaar heen van genot. Een culturele masturbatie. Franz Kaiser, vice-voorzitter van de Karel Appel foundation, heeft het over intieme werken. Hijgend laat hij ook nog weten dat het om uitgesproken kleuren gaat. Voor de goede orde, het blijken drie achteloze schetsjes te zijn van 10x5! (Even googelen, doen!)

Fout. Kenners vallen over elkaar heen om ons te verblijden met 'eerste indrukken, gedachten en gevoelens' die Karel op papier kwakte. En als we het dan nog niet geloven, halen ze ons definitief over de streep met een onverholen: "Dit is een grote ontdekking!"

Kolderiek. We lijken allemaal een beetje gek. We aanvaarden graaiers versus verhoogde premies. Wijnen, die niet naar smaak, maar naar de prijs geselecteerd worden. En dan het hoogdravende gezever over schilderijen. Met als absolute uitsmijter de letterlijke (!) tekst van Karel Appel uit de jaren `50. De jaren, waarin hij de drie schetsjes achteloos neerkwakte. Karel zei woordelijk:

"Ik rotzooide toen maar wat aan!"

Meer berichten