Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: IETS GEMIST?

Columns 30 keer gelezen

Als u dit leest ben ik net thuis. Terug van een rondreis Argentinië en Chili. Terug in Nederland. Dus vraag ik me af of ik iets gemist heb? Wij zoeken op reizen nooit contact. Wil geen wifi, niets.

Wij gaan elders nooit naar eettenten met basale namen als 'Bij ons in de Jordaan', 'Kroket van Ed' of 'Snack van Jack'. Wij hoeven geen kaassoufflé of frikadel. In Argentinië ga je voor steak, in Chili voor Con Carne en niet voor een Playa de Aro bingo met als hoofdprijs een Snelle Jelle.

Onze zoon weet dat. Geen klef contact. ("Dean, zeg eens dag tegen oma en opa") Bah! Donder op! Wij weten nu bij aankomst dus niet hoe de vlag er in ons landje bij hangt. Kan veel gebeurd zijn. Neem die vluchtelingen. Die brachten de beperkingen van een aantal landgenoten naar boven.

Zijn er nog raadsleden, wethouders of burgemeesters bedreigd? Lopen hun kinderen risico? Dat weet je dan niet als je door de onvoorstelbare Andes loopt. Merkwaardige zaak. Schreeuwers, die angst hebben, dat hún kinderen iets overkomt en dan aan politici meldden: "Ik weet, waar je kinderen op school zitten!"

Begrijp de onrust goed. Het gaat om de wijze van uiten. Neem Studio Sport. Let eens op de reacties van publiek, wanneer er iets aan de zijlijn passeert. Schokkend. Let niet op bal, maar op het publiek.

Dan vallen bij velen de maskers af en begint het hysterische krijsen. Ogen puilen uit en de laatste milliliter fatsoen stroomt weg door het putje. Angstaanjagend. Tirades, uitgespuugd door sloebers, die dagelijks om ons heen lopen. Op straat, in het verkeer. Het gaat dan om een verkeerd gegeven ingooi.

Was vorige week nabij de Zuidpool. Denk dan gevat, dat die krijsers daar goed kunnen afkoelen. Koud zat! Geloof me. Wat hebben we nog meer gemist? Zijn de politieke partijen nog verder naar de PVV opgeschoven? Wat blaft De Hond daarover?

U weet, Geert regeert! Net voordat we op reis gingen explodeerden de peilingen. De weldenkende mens moet plaats maken voor een nationaal onderbuikgevoel. Partijen proberen krampachtig aan te klampen. Gaan plots hele harde woorden gebruiken. Ook zij belijden nu het Geertisme.

Doorzichtig en onwerkelijk. Alsof wij kiezers imbeciel zijn. Politici proberen de winnaar bij te houden. Treden buiten hun eigen oevers en denkbeelden. Gaan hard te keer om hard te keer te gaan. Om zo de achterstand te beperken.

Vreemd, hoe je relativeert als je boven je hoofd een aantal enorme condors vliegt, die geruisloos op jacht zijn. Als je de dwaze moeders voor je ziet in Argentinië. Het slaat uiteraard nergens op, maar hoe onbeduidend is dan de uitslag Feyenoord tegen Ajax.

Heb niet het gevoel, dat we veel gemist hebben. Nederland blijft een fraai land om in te wonen. Geloof me. We klagen en zaniken wat af. Maar elders is het echt niet beter. In welk land kun je weken lang met 'totaal niets' de media vullen? Wat ik bedoel? Na weken reizen lees ik er nog steeds over.

De baby van een voetballertje, het buikje van Sabia en het puberliefje van oma Paay!

Uit de krant