Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: HAK OP TAK

Columns 25 keer gelezen

Leidschendam - Moeizame week voor een amateurschrijvertje als ik. Ben je net klaar met typen en nalezen, worden wen we geconfronteerd met een stel randdebielen, die moordend door Parijs trekt. Zit je dan met een stukje over Sinterklaas.

Zo laten of inhaken? Ben niet deskundig op gebied van terrorisme. Zijn andere mensen voor. Ze vulden dagen lang zendtijd op met allemaal dezelfde deuntjes. Werd er tureluurs van. Vraag me altijd iets af.

Als er zoveel deskundigheid is, waarom wordt er dan niet adequaat ingegrepen? De een weet het nog beter dan de andere. Het kwekt en kwaakt een uur in de rondte. Al jaren. Parijs en ik merken niets van die al die kakelende betweters bij DWDD, Pauw en Nieuwsuur. Integendeel, dus!

Gênant was ook het journaal. Weten geen raad met aanslagen. Sinds 11 september niets bijgeleerd. Nog een keer, dan. Beste Hilversum, hoe erg ook, als er geen nieuws is, dan ìs er ook geen nieuws. Een nacht lang dezelfde filmpjes en commentaren. Dat is geen nieuws, maar opgewarmde, opnieuw opgediende tweede –en derdehands feitjes. Marktplaats nieuws.

Tientallen keren dezelfde vragen om zendtijd te vullen. Honderden keren schakelen met correspondenten, die ook niets weten. Wat ontbreekt is de 'H' van herhaling in de rechterbovenhoek en teruggave van kijk -en luisterbijdrage.

Iedereen begint ook meteen te blèren. Zelfs de erudiete burgemeester Aboutaleb vliegt hopeloos uit de bocht. Hij gaat er eens goed voor staan op de Coolsingel en laat het land verbeten weten: "We moeten nu (..) de 40 of 50 duizend IS aanhangers wegvagen!"

Loze kreten, holle verlangens. Hij zou met zijn kennis van zaken en culturele achtergrond toch als de beste moeten weten, dat de geschifte geest echt niet meer terug gaat in de fles. Dat gaat nog generaties duren. Niets wijst op een eind aan deze meedogenloze geloofsstrijd. De immer rationele Aboutaleb reageert op voor hem warrige emotionele wijze.

Sinterklaas dreigt onder te sneeuwen. Geschreven stukje deleten? Kan toch niet van hak op tak springen? Oké, er waren gedeelde factoren. Zou IS de intocht in Meppel misbruiken om te scoren? (IS: "Meppel, stoomboot?") Dat soort geluiden, dus.

Zie ze tot veel in staat, maar moest wel een tikkie besmuikt grinniken. Meppel als mondiaal middelpunt van terrorisme. Tuurlijk valt er niets te lachen, maar met de gedachten aan Dieuwertje met haar opmerking in Trouw, dat zwarte Piet moet verdwijnen, zette zij het feest al voldoende voor het Blok…..!

Waar mijn stukje over ging? Laat maar. Niet belangrijk meer om te weten, dat Dean vrijdag komt logeren. En dat hij dan zijn schoen mag zetten. Ook niet van belang dat ik hem vroeg hoe Sint in onze tuin, grenzend aan een sloot, moest komen?

Hij, al een schijtluis eerste klas, wist het niet. ("Misschien springt hij, opa?") Ik opper een idee: "Ik leg je matras naast de schoen, zodat je zelf kan zien hoe Sint komt. Mijn vrouw keek me woedend aan, te laat. Dean keek van mij naar tuindeur en terug en gaf toen zelf de oplossing.

"Ik kom niet logeren!"

Uit de krant