Afbeelding

Column: ONDERBROEK

Columns 121 keer gelezen

Leidschendam - Na de weerzinwekkende toneel opvoering in de Tweede Kamer, nu hieronder een volgende voorstelling. Geinig aan het eind van het jaar. Genieten.

Wat er met Rutte c.s. gebeurde was goedkoop amateurtoneel. Niet fraai wat Mark en zijn team presteerden of juist nalieten. Aanpakken, dat team! De manier waarop was treurig. Boos voor de bühne. Armoe.

Het was "kijk-mij-eens-even" politiek. Spierballen gebral. Scoren om de Kerstbonus. Dan vallen woorden als afkeuring en bloedbad. Lachwekkende onzin. Potje hand drukken voor zichzelf profilerende politici. Daarbij, alle politici liegen als het ze uitkomt. Lees hun partijprogram maar.

Het volgende kijkspel speelt zich af in de supermarkt. Daar gaat Truus, de caissière, op senioren letten. Of ze goed eten en niet dagelijks langs komen met dubbelzoute drop. Dan verwijst ze deze bejaarden door naar de koffiecorner, waar een zorg fee zit. ("Koffie? Zonder suiker zeker, want u heeft vast suikerziekte?")

Absoluut dieptepunt van de uitgeklede ouderenzorg. Dieper kan niet. Een aanfluiting, een karikatuur van verantwoorde zorg. Onbenullen in de straat zullen roepen: "Toch goed? Kan toch geen kwaad?" In dat soort domheid schuilt het ultieme gevaar.

Op elkaar letten is nooit slecht. Het maskeert wel het onderliggend probleem. Dat dit niet de taak van de caissière is, maar van de overheid, die het steeds frequenter nalaat voor ouderen te zorgen. Hun magische toverwoord luidt nu, 'mantelzorg'.

Na de postbode, die op narigheid in zijn wijk moet letten, manifesteert zich nu de kassa Truus. Stuitend failliet van de zorgmaatschappij. Bezuinigingen lokken nu onaanvaardbare initiatieven uit. Als die postbode de aso met zijn open vuilniszak aangeeft, hoeft hij echt niet meer in de wijk te komen. Zo wel, dan verdwijnt hij opgevouwen in de dichtstbijzijnde brievenbus. Met strafport.

Wat volgt? De buschauffeur en tramconducteur? "Hallo, voor u afstempelt, gebruikt u wel genoeg fruit en bakt u in zonnebloemolie?" De employé in het postagentschap? Dat wordt wat. "Kerstzegels? Als ik zo naar u kijk gaat u Kerst helemaal niet halen! Drinkt u wel genoeg?"

Ook onze kapper krijgt een taak. Eerst vragenlijst dan permanentje. Zo zal de coiffeur willen weten of er goed geslapen en gedoucht wordt en of er sprake is van schoon ondergoed. In geval van twijfel heeft hij het recht om te zeggen: "Laat zien die onderbroek!"

Terug naar de kassa. Vraag is niet meer of je airmiles wilt, maar of je spaarkaart voor een rollator al vol is. Zo moeten caissières de aanvullende LOI cursus 'Verdacht Aroma' volgen ("Heb jij je V.A. al gehaald?"). Dan kunnen ze in geval van kwalijke reukjes als een drugshond constateren, dat de klant toch echt terug moet naar het vak incontinentiematerialen ("Ja, daar! Tweede pad rechts naast de kaascrackers").

Bedroevend en de burger laat het gebeuren. Geen politicus houdt de kaasschaaf tegen. Men vecht elkaar voor de camera de tent uit om Mark eens lekker te pakken. Ouderen en mensen met een beperking zoeken het maar uit. Want zo luidt het trieste credo van die gladde Haagse palingpolitici:

"Ouderen, het zal ons een zorg zijn!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant