Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: STEUR & AAP

Columns 103 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Nog lang geen 4 oktober. Tóch de weken van het dier. Ons bioritme in de war. Zekerheden vallen weg. Gissen, wat ons nu weer te wachten staat.

Neem de steur. Minister van der Steur, dus. Dat is me even een ventje. Roeptoeter op het Binnenhof. Kletst maar raak zonder na te denken. Uit beschuldigingen zonder bewijzen. Pikant voor de baas van justitie. Hij oordeelt als Vrouwe Justitia. Stekeblind!

De steur staat bekend om zijn vier voeldraden. Die blijken niet bijster ontwikkeld. Zo ook de politieke voelsprieten van Ard van der Steur. Ard stamt uit een kleermakersgeslacht. Er is geen fantasie voor nodig om te concluderen, dat hij geregeld iemand wil naaien, maar nu zelf in het pak genaaid is.

Foto Volkert, Teeven-deal en nu gehannes met die professor George Maat. Ard is een begenadigd debater. Won ooit een potje snelkletsen. Jammer, dan! Nu heeft Ard zijn meerdere gevonden in een hoogleraar, die hem (hoe toepasselijk) de Maat heeft genomen.

Goedkoop van me, maar ik kan het bij deze blaaskaak niet laten om er wat gezegdes tegenaan te smijten. Kleppende corpsbal versus ijdele professor. De laatste vond de Maat vol en vond dat Ard geen Maat kon houden. Professor en minister, geen Maatjes voor het leven. Dag, Ard!

Dieren in het nieuws. ADO, Wang en apen. Daar liggen de grappen voor het oprapen. Ik snap trouwens de commotie niet. Een deeltje van het publiek stootte apengeluiden uit. Nou, en? Denk eens na, wie staat er nou voor aap?

De voetballer of de lege eierdoppen, van wie de hersencapaciteit niet verder reikt dan het lozen van oerwoudkreten? Ooit luisterde ik in het oude congresgebouw naar Hans Wiegel. Toen iemand luidkeels riep: "Lul!" Wiegel keek de man aan en antwoordde: "Fijn, dat u zich even voorstelt. Mijn naam is Wiegel!"

Zo ook bij ADO. Die kreten discrimineren niet de voetballer, maar het oehoehoeh deel van het publiek zelf. Het is best wel grappig, dat er ook bij de ADO-selectie jongens rondlopen, die niet bepaald hun wieg op het Friese platteland hebben staan. Zo zie ik Ruben Schaken nog niet direct het eerste kievitsei zoeken en Zuiverloon en Gorré wegvaren in de Kameleon ("It giet oan, Gianni!").

Je scheldt dus een donkere voetballer van 19 jaar uit en juicht voor een andere zwarte voetballer van je club. Een voetballer uit het verleden zei het ooit: "Da`s logisch!" Stadionverbod voor die gasten. Prima, maar die straf moet wel echt zijn. Geen broodje aap verhaal. Verbod, graag Zwart op Wit!

Dan die Wang. Ik weet niet precies hoe het zit. Interesseert me ook niet. Ik begrijp hem wel een beetje. Meneer Wang wilde zijn geld steken in een voetbalclub. Hij kwam er zelfs enthousiast een kijkje nemen. Toch is er nu twijfel in Beijing. Zelfs in het jaar van de aap.

Niet zo raar als het lijkt. Meneer Wang wil best betalen. Geld staat klaar. Geen punt. Hij is echter het spoor bijster. Hij hoorde het geluid bij ADO-AJAX. Wang wist genoeg toen die aap uit de mouw kwam. Wang wil geld investeren in een voetbalclub.

Niet in de Apenheul!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant