Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: VECHTEN, OPA!

Columns 19 keer gelezen

"Opa, kom je vechten?" Een verzoek. Gaat even goed. Dan gaat de turbo er op. "Kom je nou?" Het eindoordeel volgt, ongeduldig: "Doe die krant nou dicht!"

Opa heeft helemaal geen zin om te knokken. Opa is 66 jaar. Opa is uit de kinderen en dat bevalt best. Opa komt stram uit zijn bed. Koude start is bedroevend. Het piept en kraakt. Daarbij lijkt de blaas van opa een vergiet met drieduizend extra gaatjes.

Maakt hem niets uit. Hij wil knokken met zijn opa. Die vechtpartijen hebben geen zin. Hij wil altijd het grootste zwaard, langste pistool of is de sterkste persoon. Opa is een noodzakelijke opvulling van zijn fantasie. Hij had net zo goed kunnen matten met een bos radijs.

Opa wordt lijp van de commercie. Om het half jaar is er wat nieuws. Slimme uitbaters houden ouders en grootouders in een houtgreep. Een onomkeerbare stropersklem. Dan weer Cars, dan weer Planes, of hoe die narigheid ook heet. Hele kamers werden omgebouwd. Cars dekbed, Cars kleding, posters en de patat werd naar binnen gewerkt met Cars bestek. De Cars rugtas, schooletui, dvd's en Cars ondergoed. Zelfs de ontlasting nam de vorm aan van Cars ("Bloep, snel hè, opa?" Kijk, Bliksem Mc Queen!").

Kijken en luisteren naar pratende auto`s. Kon ik heel slecht hebben. Vast stramien. Goede Cars, slechte Cars, eerst verliezen en tenslotte winnen. Hoopte altijd, dat zo`n geblikte positivo eens uit de bocht zou vliegen. Hup, zo het circuit uit! Nooit meer iets van gehoord. Helaas.

Maanden hoorde ik over Takel en Holley Shiftwell. De laatste moest een Britse spion in opleiding verbeelden. Ze volgt die opleiding in Tokio. En de Disney idioten hebben nog een memo voor ons: "Ze is scherp en goed opgeleid!" Een getekende pratende roze auto en daar zit ik dan naar te kijken. En net toen alles - maar dan ook alles - Cars was, speelde de commercie haar volgende troef uit. Cars verdwenen naar de sloop en maakten plaats voor pratende vliegtuigen, Planes. Dus hoorde ik dezelfde stemmen, maar nu in de gedaantes van Dusty, Dotty en Teug.

Ben geen sadist. Toch speelde bij het zoveelste weeïge Planes filmpje de boze gedachten door mijn hoofd van een zelfmoord Mickey Mouse waarbij dan wel alle Planes betrokken moesten zijn. Mijn scenario lag klaar. Klap in de lucht, boem en de hele klerezooi stort neer op de aardkloot. Daar werden ze opgewacht door Takel van Cars, die de restanten bergt.

Nu Star Wars. Krijgen we dat weer. Aangeklede narigheid. Opa wordt nu aangevallen door een zekere Darth Vader. Een zwart stuk vreten uit het leger van keizer Palpatine. Ik word er helemaal gestoord van. Alles is nu Star Wars.

Ik vind het duizend keer niks. Maar moet weer mee. Ik leg de krant neer, krijg het kartonnetje van een lege wc rol in mijn handen geduwd en moet nu strijden tegen Darth Vader met een mega groot knipperend zwaard. "Doe nou wat opa", schreeuwt Dar (voor vrienden), kom dan als je durft!"

Ik kijk Darth Vader aan en denk aan de volgende commerciële Disneyhit.

Vasty, de pratende dwangbuis voor kinderen!

Uit de krant