Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: OKKIE TROOY

Columns 79 keer gelezen

Okkie Trooy was een woordspeling op oc en trooi. Okkie was uitvinder met koffertje. Okkie had een assistent, Nono. Okkie Trooy werd op raadselachtige wijze met Nono naar planeet Fabelonië geflitst. Met een tijdmachine.

We schrijven 1962. Okkie Trooy was een kinderserie in zwart-wit op tv met één net. In de hoofdrol Jaap Maarleveld en verder Herbert Joeks (daarna Klukkluk) en de bij Pipo taartjes verslindende circusdirecteur Willy Ruys (Pipo, koeien!). Onschuldige kindertelevisie.

Okkie had een koffertje. Dat intrigeerde me. Wanneer hij die koffer opende zat hij vol met krentenbollen. Deed iemand anders die koffer open, dan zat er niets in. Kazan avant la lettre. Maar dan zonder gepolijste, ingebeitelde grimas.

Okkie Trooy had altijd plezier. Lachte veel. Was hem vergeten. Zat te diep weggestopt in de krochten van mijn brein. Totdat ik die Sander Dekker zag. Ik keek, luisterde, keek nogmaals en vanuit de diepste spelonken van mijn hersens borrelde het op: "Verrek, daar heb je Okkie!"

Sander Dekker is staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sander heeft een heel raar en naar trekje. Hij lacht altijd. Nou ja, niet altijd. Hij lazerde een paar keer van zijn fiets. Toen viel er niet veel te lachen. Kom daar zo op terug.

Sander heeft een cursus gevolgd. Cum laude. Zag Sander vaker in debat. In de Kamer of bij Pauw en Kassa. Sander heeft een trucje. Net als Okkie. Alleen om Okkie kon ik lachen. Sander is om te huilen.

Sander heeft zich een kneepje eigen gemaakt. Daar moet u eens op letten. Zo zaten er in de studio verontruste mensen uit het onderwijs. Goed onderbouwd en voorzien van steekhoudende argumenten legden zij het lachaapje over de knie.

Sander maakt het niets uit. Hij graaft in zijn geografische geheugen en vindt altijd dezelfde nooduitgang. Sander lacht, kijkt verbaasd. Dan schudt hij (gepikt van Wiegel) opzichtig van nee en zegt vervolgens naar vast stramien: "Ik ken ook andere verhalen!"

Sander heeft net als Okkie het octrooi op een koffer met trucjes. Een verontruste dame verhaalt keurig over onrust op school en narigheid, die daar op volgde. Sander kijkt en terwijl hij zijn mond opent, praat ik voor de tv parallel met hem mee: "Er zijn ook scholen, waar het wèl goed gaat!"

Altijd hetzelfde deuntje. Hij geeft geen enkele oplossing, maar plaatst een tegenzet. De dame somt moeilijkheden op. Vraagt aan de daarvoor aangestelde Sander om een oplossing. Okkie Dekker komt niet verder dan een verongelijkt: "Ik hoor het ook anders!" Daar heeft die vrouw wat aan!

Dé politieke truc van Sander. Nooit hulp, altijd een ontwijkende repliek. Terug naar de fiets. Hij viel vaker. Ik vermoed, dat hij tegen de chirurg zei: "Er zijn ook dagen, dat ik niet val, hoor!" Het is als de arts, die na de melding van een ernstige ziekte meent: "Maar er zijn ook gezonde mensen, hoor!"

Sander was vroeger betrokken bij trainingen van rampenbestrijding en crisismanagement. Daar teert hij op. Debat foefjes. Trucjes. Als Okkie Trooy in de jaren zestig. Ze hebben meer gemeen. Okkie toverde krentenbollen. Sander niet.

Sander is er zelf een!

Uit de krant