Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: PROFIELSCHETS

Columns 18 keer gelezen

Leidschendam - Onze burgemeester treedt terug. Jammer. Gemeente bevindt zich in rustig vaarwater. Ook mopperaars. Je kunt niet iedereen bedienen. Vaak geneuzel uit de categorie beste stuurlui, die stijf bijziend aan wal rondhangen. Wèl scherp oog voor eigen belang.

Er is een profielschets. Waarschijnlijk met assessment. Assessments zijn in. Vroeger solliciteerde je. Gesprekje, koffie en vervolgens kreeg je de sleutel. Kom je nu niet mee weg. Assessment luidt het nieuwe evangelie. Soms met akelig onderdeel, het rollenspel.

Niets ergers dan rollenspel. Walgelijk component. Nutteloos en overschat. Bevrucht, gedragen en gebaard embryo uit de management moederschoot. In stand gehouden door cursus goeroes, adviesbureaus en aanverwante cententrekkers.

Profielschets dus. Vrouw krijgt voorkeur, hoorde ik. Ook goed. Heb al zoveel eerste burgers meegemaakt. Ging prima. Zit nu nog regelmatig gezellig te dineren met een voormalige burgervader, die ik al schrijvend ook kritiek gaf. Kwestie van breed denken.

Klopt het assessment wel? Zijn er goede vragen gesteld? De burgemeester is niet langer de notabele van het dorp, gids van de kudde. Hooggeplaatste gezagvoerders zijn de pispaal. Sociale media storten een ongezonde dosis bagger over hen uit. Nog even en de gemeentelijke bevelhebber krijgt een tik. Stuitend! We worden overspoeld met onbeschaafde platvloerse narigheid van een losgeslagen schare leeghoofden. Een schreeuwende en krijsende kliek dwazen met de hersencapaciteit van een snotneus. Kan de nieuwe burgemeester daar tegen? Dat willen dan weten.

Kan de nieuwe burgemeester goed ramen zemen. Weet hij of zij, dat je met een ui in de emmer betere resultaten krijgt en dat je de ramen met een krant kunt navegen? Stond dat onderdeel in het assessment? Want, dat de privé ramen bekogeld worden met XL eieren is anno nu zeker!

Is de kleding van onze kandidaat bestand tegen een laf gesmeten taart? Hangt er een extra mantelpak of colbert klaar? Heeft hij of zij groene vingers? Want, dat dit tuig rotzooi in de privé tuin gooit is evident. Heeft hij of zij een hogedrukspuit, waarmee ze kloodzak (...) of kudwijf (...) van hun gevel kunnen verwijderen?

Kan de burgemeester een linkse hoek uitdelen en een rechtse ontwijken? Relevante vragen. Dat is de huidige mores. Schoppen tegen alles, dat enig gezag uitstraalt. Uitgescholden worden door vroeggeboortes uit de couveuse, die NSB-er krijsen zonder idee te hebben wat dat is. Onverdeelde minachting vanuit kortzichtigheid en de niet te bedwingen wil om te schelden en te choqueren. Daar moet de nieuwe burgemeester wel tegen bestand zijn. Vergadering kunnen leiden is aan te bevelen, een horde krijsend geteisem uit je raadzaal werken is relevanter. We zoeken dus een Spider-Woman.

Heel veel raadsleden en burgemeesters hebben er mee te maken. Velen haakten af. Gedesillusioneerd en mentaal afgebrand. Grote bekken winnen terrein. Alle wijsheid voor onze aanstaande voorganger. Tenslotte voor hen, die nu over mij gaan vuilspuiten! Voor u ook een assessment. U haalt zeker onvoldoende met uw zwakzinnige teksten. Waarom? Omdat ik het nakijk.

Op taalfouten!

Uit de krant