Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

COMAKIJKEN

Columns 19 keer gelezen

Jaren 60 keken we zwart-wit tv met 1 kanaal. Gedeeld door 6 sterk verzuilde omroepen. Commerciële aanbieders kregen geen kans. Tijd voor stoute pioniers als Heerema en de illustere scheepsbouwer Verolme.

Buiten de territoriale wateren bouwden zij het REM eiland. Met zelf gefabriceerde antennes van klerenhangers en draadjes keken we naar 'besneeuwde' beelden van Zorro, de onzichtbare man en Mister Ed, het sprekende paard: "A horse is a horse of course of course and no one can talk to a horse, of course".

REM eiland, nu een restaurant aan het IJ. Rest, een kostelijke jeugdherinnering. Tot voor kort bestond ons tv pakket uit louter narigheid. Wat moet ik in hemelsnaam met dorps nieuws van omroepen Zeeland, Gelre, Flevoland en meer van die platteland topics uit de categorie "Geertje 100 jaar, boer Bas heeft hooikoorts en dorpskapel zoekt trompettist!"

Ik betaal ook voor een Turkse zender, Russia Today, Aljazeera en Franse zenders waar ik geen moer van versta. Ook een 24 Kitchen zender, waar een grijze vent met verkeerde bril staat te goochelen om van ingrediënten een taart te boetseren. Nou, beste bril, die haal ik wel bij de banketbakker.

Wil niet betalen voor iets, dat ik nooit gebruik. Ook niet voor Nederlandse zenders en commerciëlen. Ben op slag misselijk als ik wéér pseudo BN'ers zie.

Wie is de Mol? Kan mij het schelen. Quasi spannende tv van listig aan elkaar geplakte shotjes met daaronder een zinderend deuntje. Mooiste meisje van de klas wordt nu de Stoutste jongen. Wat volgt? Grootste flaporen van het schoolplein? Lelijkste gebit van de onderbouw? Uitmelk tv.

Commerciëlen kijk ik nooit. Heb weinig met de iets te gladde Humberto Tan, die zich heerlijk vleit tegen alles, dat 1% bekend is. Dat inlikken geeft bij mij eczeem. RTL 7 laat zelfs politie zien, die nog boetes in guldens uitschrijft.

Ook onbegrip, dat Jeroen van Koningsbrugge niet het Journaal van acht uur en Studio Sport presenteert. Hij zit in elk ander programma? Dus?

We hebben nu Netflix. Dat is andere koek. House of Cards, The Killing (VS versie) en Homeland. Fabelachtig. Spannend, maar bovenal gespeeld door geschoolde acteurs met een imponerende uitstraling. Je weet dat het fake is. Toch imponeert het. Je wilt meer zien, steeds meer. We noemen het thuis comakijken.

Honderden films maar bovenal series van absolute topkwaliteit. Niet langer dezelfde Mediapark tronies, die om 20:00 uur de geinponem uithangen en rond 22:00 uur plots interessant met een pistool rondstruinen. Geen jolig spelmoppie, die een uur later een moordenaar (Ik wed Jeroen van Koningsbrugge) in de boeien slaat met de lage landen uitsmijter: "Je bent er gloeiend bij!"

Netflix, we kijken meer tv dan ooit. Journaals en hup daar gaan we weer. We zijn totaal losgekoppeld van Nederland 1, 2 en 3 en commerciëlen. Nederlandse acteurs blijft zwaar behelpen. Zeker als ze niet geschoold zijn, maar slechts door hun polderroem bij Truus en Henk mogen opdraven. Series uit ons Kikkerland. Mijn mening? Het scheelt maar een paar letters met Netflix.

Net niks!

Uit de krant