Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

TRADITIES

Columns 139 keer gelezen

Wat moet ik ermee? Moment van schrijven is zondagmiddag 29 mei. Zaterdag in zonnetje ontbeten. `s Avonds dreigend buitje, toch uren in de tuin. Normaal voor eind mei, begin juni. Maar toch in depressie door repeterend Zwarte Piet gemekker. Hatelijkheden via sociale kaffer –en ketter kanonnades. Nederland staat bij de slager voor barbecue pakketten. Korte broeken en polo`s strak om de vette winterbuik. Schaamteloze spierwitte staken in slippers. En dan gaan wij het hebben over Zwarte Piet.

Krijg er een beetje genoeg van. Krantenvulling en ethervervuiling. Steekt dus ook al de kop op in de zomermaanden. Kinderfeest verworden tot nationaal trauma tragedie. In gedachten zit het volk al in Lloret de Mar of schuift het aan bij de all inclusive vreet –en schransbuffetten. Het zogenaamde cholesterolreces of hart- en vaatziekteverlof.

Zwarte Piet. Het interesseert me geen ene moer. Witte, zwarte of roodgeel gevlekte Piet. Weet u wat het is? Er is geen kind, die het ook maar iets kan schelen. Het zijn de geagiteerde ouders, die er een punt van maken. Dan wordt het geblèr over traditie en overlevering. Zal me een worst wezen.

Er is zoveel veranderd. Kerstboom is bij velen kunstboom. Kaarsjes werden lampjes en lampjes weer modern led, dat zelfs al vastzit in de takken. Het wachten is op het Anti Kunstboom Comité, dat hijgend opteert voor de originele boom. Ik zou zeggen: "Belazer de kluit in je eigen tijd en huiskamer!"

Alles kan veranderen. Wie heeft het nog over Roodkapje, die zo nodig haar diabete oma wilde vergiftigen met een mand zoete narigheid? Wie spreekt nog schande over de kindermishandeling van Hans en Grietje die, ondanks alle jeugdzorg, dossiervorming en welzijnswerkers, gedropt werden in het bos. Ver weg, zodat de seniele ouders het laatste halfje wit gesneden voor zichzelf konden houden.

Deze klassiekers zijn toch ook vervangen door Transformers, SpongeBob, Kungfu Panda en meer van die 'ik-houd-ze-zo-makkelijk-bezig- ellende'. Niets is blijvend. Lazer op met dat oeverloze gekibbel. Hoofdpiet Erik heeft het nu zo erg aan de stok met de fulminerende mediameute, dat het uitmondde met elkaar publiekelijk "domme kankerlul" te noemen. Ik zal u zeggen, daar is Sint niet blij mee.

We moeten het hebben over factor 20. `s Nachts jacht maken op muggen. We moeten tuincentra plat lopen en lekke rubberbootjes plakken. Je laten zakken op een terrasje en je volstouwen met borrelgarnituur. Fout, we hebben het nu over de kleurschakering van een sukkel, die nog steeds niet door heeft, dat we de kachel ingeruild hebben voor een moderne cv met thermostaat.

Zonder gekheid. Het moet toch niet erger worden. In de zomer beginnen over een kinderfeest in december. Bekende Nederlanders, of die denken dat te zijn, schrikken ook weer wakker. Kotsen ongevraagd een mening, ondertekenen petities. Gezanik van pro en contra over racisme, slavernij, nationale waarden en weet ik niet allemaal wat. Als donker getinte mensen er last van ondervinden, pas het lekker aan. Traditie belangrijker? Dan heb ik nog een bekende traditionele uitdrukking! Zwart of gekleurd? Maling!

Een kinderhand is zo gauw gevuld!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant