Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

MALL?

Columns 92 keer gelezen

Leidschendam - Hoe klinkt dat? Mall of the Netherlands. Vet cool. Mall of the Netherlands. Ik krijg visioenen van New York, Tokio of Sjanghai. Fout, Nederland. Sterker, Leidschendam-Voorburg. Pardon? Heb veel van die Malls bezocht. Mega winkel paradijzen in Amerika. We verdwaalden er in. Ook waren we in Tokio en waar al niet meer. Winkelsaurussen met eigen dynamiek. De laatste buurtsuper kan definitief naar het museum.

Hoe krijg je het voor elkaar? Tienduizenden steden, dorpen en gehuchten. Gerenommeerde metropolen als Amsterdam en havengigant Rotterdam. Centrale pleisterplaats Utrecht. Mooi maling! Grootste Mall komt bij ons. Lekker pûhhh! Een revaluatie van dorp tot metropolis. Van Vlietdorp tot Toko Diva. Dat wordt wennen. Als ze van Groningen tot Maastricht roepen: " Morgen doen we dagje Leidschendam". Wij, trekpleister voor dagjesmensen. Toeristische attractie en bedevaartsoord voor koopzieke geesten. Outlet tot de tiende macht. Dagje uit wordt dagje Mall of the Netherlands. Leuk? We hebben nu al dagelijkse narigheid met de flessenhals bij de sluis.

Steeds vaker klinkt het woord megalomanie. Grootheids -of hoogmoedswaan. Te groot, te vet aangezet, te overdadig. Tegenstanders hekelen de verbijsterende plannen van de vastgoedkliek, die meer in stenen denkt dan in realisme. Meer in dollars dan in potentie. Ik weet het niet. Geen verstand van. Dat ontneemt me echter als inwoner van Leidschendam-Voorburg niet de mogelijkheid om mijn gedachten te ordenen. Met gezond verstand en een goed ontwikkelde realiteitszin kun je ver komen.

Zo`n mega winkelcentrum kent veel randverschijnselen. Verkeer is dé beruchtste. De bedenkers weten het wel en laten fijntjes weten, dat er genoeg (ondergrondse) parkeerplekken komen. Als simpele burger rest mij dan een vraagje: "Hoe komen die verwachte miljoenen auto`s daar?" Centrum vanaf de sluisbruggen is nu al dagelijks eivol. Dikwijls geen beweging in te krijgen. In tunnel ook vaak file. Als er maar iets gebeurt op A4 of N44 zoekt de hele regio hijgend, zuchtend en steunend een uitweg. Wij weten allemaal, die is er niet!

Er worden mega aantallen bezoekers verwacht. Nee, die komen niet allemaal tegelijk. Doe niet zo bijdehand. Als de vastgoed cowboys ("We verwachten miljoenen mensen") het bij het rechte eind hebben neemt de dagelijkse verkeer stroom uitbundig toe. En dan hebben we het maar even niet over vakanties, feestdagen en Paasmeubel narigheid. Voor Ikea gaat soms al de afslag op de A13 dicht. Wat gaat dat worden als Mall of the Netherlands zijn deuren open gooit? Hoe gaan we dat bedruipen? Verkeer, dat nu al dagelijks stil staat. Geen idee. Er komen geen (!) wegen bij, maar wel heel veel auto`s van dagjes mensen, die het grote wonder zelf willen aanschouwen. Leidschendam-Voorburg, Lourdes van de shoppers.

Eerlijk gezegd interesseert die Mall me helemaal niets. Berucht patroon bij eventuele mislukking. Dan duiken de vastgoed boys met hun bonus toch snel onder. Verkeer wordt sowieso een zooitje. Eigenlijk moeten auto`s ondergronds. Grappig! Vastgoedboys, die onderduiken en verkeer ook ondergronds. Dan zal die naam dus echt moeten veranderen. Hoe? Laten we vanaf vandaag met een vleugje meer realisme zeggen:

Mol of the Netherlands

Uit de krant