Logo hetkrantje-online.nl
Jasmine Trinca als Giorgia. De twee broers willen haar redden uit een psychiatrische inrichting (foto: pr).
Jasmine Trinca als Giorgia. De twee broers willen haar redden uit een psychiatrische inrichting (foto: pr).
THEATER

Film ‘La meglio gioventù’ in Theater Ludens

  •   keer gelezen   Cultuur

Voorburg - In Theater Ludens is, verdeeld over twee avonden, op vrijdag 27 en zaterdag 28 november de zes uur durende Italiaanse familiekroniek La meglio gioventù te zien. Aanvang 19.30; toegangsprijs € 8 (met korting 7).

Het is 1966. In Rome woont het gezin Caratia: een inventieve vader, die als zakenman altijd denkt dat een financiële klapper in aantocht is, en een aardse moeder, die het gezin, dat twee zonen en twee dochters telt, draaiende houdt. Het gezin hoort tot de betere middenklasse. Financiële problemen zijn er niet en een culturele opvoeding is vanzelfsprekend met een moeder die Italiaanse literatuur doceert. De film spitst zich snel toe op de twee zonen Nicola en Matteo. Beiden zijn in 1966 een jaar of twintig. Nicola is student medicijnen, Matteo studeert Italiaanse literatuur. Geen vuiltje aan de lucht in het zondagsgezin.

De familiekroniek laat zien dat mensenlevens zich niet in een sociaal en politiek vacuüm afspelen. Het is 1966 en dus zijn Matteo en Nicola linkse studenten. En natuurlijk zijn ze ook naïef idealistisch, want dat hoort bij die tijd. De film illustreert dat briljant als Matteo, die als vrijwilliger in een psychiatrische inrichting werkt, een patiënte mee naar huis neemt. Hij kon het niet langer aanzien dat de jonge vrouw met elektroshocks werd behandeld. Het idealisme pakt averechts uit, want onder de ogen van de onnozele Matteo en Nicola loopt de verwarde vrouw in de armen van de politie. De ontvoering leidt uiteindelijk tot een verslechtering van haar lot.

De kassa is open op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur en een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Of bestel kaarten op www.theaterludens.nl.

Meer berichten