Logo hetkrantje-online.nl
THEATER

Film ‘Een echte Vermeer’ met inleiding

  •   keer gelezen   Cultuur

Voorburg - In Theater Ludens is donderdag 3 december de film ‘Een echte Vermeer’ te zien met (eventueel) een inleiding door Anne Marie Boorsma. Aanvang inleiding 14.00 uur; toegangsprijs: €5 en aanvang film 15.00 uur; toegangsprijs €8,(met bibliotheekpas: €7).

Als u de inleiding van kunsthistorica Anne Marie Boorsma bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Zij attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. Het verhaal leest als een avonturenroman. De schilder wilde de critici van zijn kunst voor schut zetten en vervalste meerdere schilderijen van Johannes Vermeer, die niet van echt te onderscheiden waren. Zijn werken leken zo levensecht, dat hij ze tot aan nazi-Duitsland verkocht.

In de eerste plaats is  ‘Een echte Vermeer’ een liefdesverhaal: Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) valt voor de prachtige Jólanka. Hoewel de (fictieve) affaire centraal staat, vormt ook Van Meegerens proces een leidraad in de film. Als de door de nazi’s gestolen kunst ontdekt wordt, komen de geallieerden een van de vervalsingen tegen, die naar Van Meegeren leidt. Hij wordt aangeklaagd voor landverraad. In zijn pogingen om te bewijzen dat hij niet zijn land, maar slechts de kunst verraadde, blikt hij terug op zijn verhaal. Jeroen Spitzenberger zet een ijzersterke vertolking van Van Meegeren neer. Hij laat de worsteling met diens vele emoties zien. Met een goed scenario en de overtuigende rol van Spitzenberger is de film naast een prachtig liefdesverhaal, ook een liefdevolle ode aan de kunst.

Kassa open op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstellingen, of bestel kaarten op www.theaterludens.nl.

Meer berichten