Het ruiterstandbeeld Corbulo van Albert Termote aan de Koningin Julianalaan/ Prins Bernhardlaan Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Het ruiterstandbeeld Corbulo van Albert Termote aan de Koningin Julianalaan/ Prins Bernhardlaan Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Beelden in beeld

Man en paard

Cultuur 1.681 keer gelezen

Voorburg - Natuurlijk, iedereen in Voorburg weet wie Corbulo is. De Romeinse veldheer die zijn soldaten het kanaal van Corbulo liet graven. Dat was rond 50 na Christus. Het kanaal verbond de mondingen van Maas en Rijn. Een goede zet, want hierdoor zorgde hij voor aanvoer van troepen, materieel en bevoorrading. De Vliet is er een overblijfsel van. 

Door Anne Marie Boorsma

Corbulo is de oprichter van Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Kijk, dan verdien je natuurlijk een ruiterstandbeeld. De Voorburgse beeldhouwer Albert Termote krijgt de opdracht en het is in 1964 onthuld. Het is heel klassiek. Het lijkt erop dat Termote het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius in Rome als voorbeeld heeft genomen. Corbulo en zijn paard staan op een drie meter hoge sokkel. Aan de lange kant is er een opschrift: ‘Corbulo’ en aan de korte kant ziet u het wapen van Voorburg. Zo rijst hij ver boven het gewone volk uit. Dat maakt indruk. Toen er nog geen auto’s waren kon de mens zonder paard geen kant op. De afhankelijkheid tussen man en paard was groot. Niet voor niets spreken we nog steeds over een edel dier dat geen poten heeft maar benen en geen kop, maar een hoofd. Ook is het opvallend hoeveel spreekwoorden en uitdrukkingen er zijn met paard.

Het paard van Corbulo loopt in draf. Het rechter voorbeen tilt hij omhoog en hij staat op het punt om het linker achterbeen omhoog te tillen. Zijn staart in een vrolijke boog. Corbulo zit voornaam en kaarsrecht op een kleedje met kwastjes. Zijn tenue is echt Romeins. Een lange mantel, harnas, sandalen en een geplooid rokje. Wat frisjes in ons vlakke laagland, maar ja, de Romeinen vonden een lange broek ordinair, want die droegen die rare barbaren. Vermoedelijk houdt hij met de linkerhand losjes de teugels vast. Met zijn andere hand draagt hij een staf als teken van zijn waardigheid. U ziet geen stijgbeugels, want die hadden de Romeinen nog niet.

Albert Termote werd geboren in Lichtervelde (bij Brugge) in België. Zijn vader was meubelmaker en hij ging naar de academie in Gent. Hij werd assistent van de beroemde beeldhouwer George Minne. In de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Londen waar hij ging werken in een doodkistenfabriek. Vervolgens vluchtte hij naar het neutrale Nederland. Hier bezocht hij de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en was Jan Bronner zijn leraar. Na de oorlog vertrok hij naar Volendam, waar hij houten beeldjes sneed voor toeristen. Maar al spoedig verhuisde hij naar Voorburg waar meerdere beeldhouwwerken van hem staan.

Man en paard zijn één, dat zie je. De één kan niet zonder de ander. Het paard kijkt naar rechts de verte in. Corbulo kijkt naar links. Hij heeft een strenge en daadkrachtige blik. Met natuurlijk overwicht overziet deze stoere Romein zijn creatie: Forum Hadriani.

Voor info over (online) cursussen kunstgeschiedenis en reacties op www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant