Logo hetkrantje-online.nl
Het ensemble Castello Consort: Elise Dupont & Sakura Goto (viool), Anne-Linde Visser (viola dagamba), Emma Huijsser (blokfluit), Matthijs van der Moolen (baroktrombone), Cécile Chartrain(virginaal).
Het ensemble Castello Consort: Elise Dupont & Sakura Goto (viool), Anne-Linde Visser (viola dagamba), Emma Huijsser (blokfluit), Matthijs van der Moolen (baroktrombone), Cécile Chartrain(virginaal).

Castello Consort speelt Sweelinck in de Franse Kerk

  •   keer gelezen   Cultuur

Voorburg - Het Castello Consort speelt donderdag 10 juni om 19.00 en 21.00 uur werken van Sweelinck in de Franse Kerk in Voorburg. 

Dit jaar is het 400ste sterfjaar van Jan Pieterszoon Sweelinck, één van de belangrijkste componisten inde Nederlandse geschiedenis. Hij stond in binnen- en buitenland bekend als een groot componist, maar ook als een geweldig improvisator. 

Zijn bekendste werken zijn vocale werken en muziekvoor klavierinstrumenten (orgel, klavecimbel, etc.). Kamermuziek van zijn hand is niet bekend. Hoewel hij vooral voor het orgel en andere klavierinstrumenten componeerde, gingen wij in ditprogramma de uitdaging aan om zijn muziek te arrangeren voor een kamermuziekensemble. 

Zoals men het van dit ensemble gewend is, wordt gespeeld op instrumenten uit Sweelinck’s tijd: viola da gamba,viool, baroktrombone, blokfluit en virginaal. Zo’n gemixt ensemble werd ook wel een ‘brokenconsort’ genoemd, en heeft als grootste voordeel dat alle individuele stemmen heel goed te onderscheiden zijn.

Het programma geeft ook een goed beeld van de grote verscheidenheid van compositiestijlen in Sweelinck’s oeuvre; we gespeeld worden koraalcomposities, fantasieën en variaties op bekende dansen/liederen.

Wegens de Corona-maatregelen is er maar zeer beperkte ruimte in de zaal en is het verstandig om uw tickets (a € 17,50) ruim op tijd te reserveren via www.castelloconsort.nl.

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en Windows ofOpportunity. 

Meer berichten