Hoofd museale zaken Karlien Ritter bij het winterlandschap van Barend Brouwer (foto: pr).
Hoofd museale zaken Karlien Ritter bij het winterlandschap van Barend Brouwer (foto: pr).

Openbare restauratie monumentaal winterlandschap

Cultuur 104 keer gelezen

Voorburg - Midden in de coronacrisis wist Museum Swaensteyn voor weinig geld een imposant winterlandschap van de Voorburgse schilder Barend Brouwer te verwerven. 

Het schilderij is echter hard toe aan een restauratie, omdat de verflaag is bedekt door een dikke, sterk vergeelde vernis. Restaurator Barbara Susijn zal die restauratie in september uitvoeren. Op zaal, zichtbaar voor het publiek. Het museum start nu met een crowdfunding om die behandeling mogelijk te maken.

Het schilderij toont een winters sneeuwlandschap. Een dichtgevroren sloot leidt je blik de diepte in. Het doek hangt al op zaal, naast een vrijwel precies even groot zomers tafereel van de Broeksloot in Voorburg, ook van Brouwer. Hoofd museale zaken Karlien Ritter heeft beide werken bewust zo laten ophangen: ‘Dergelijke combinaties van seizoenen waren in Brouwers tijd heel geliefd bij verzamelaars. Of de nieuwe aanwinst ooit is geschilderd als tegenhanger van dit zomertafereel weet ik niet, maar dat de afmetingen precies overeenkomen is wel heel toevallig. Het levert in ieder geval een prachtige wand op.’

Inmiddels heeft de restaurator het schilderij onderzocht en vastgesteld dat het zich, afgezien van de vernislaag, in een prima conditie bevindt. Ritter: ‘De schoonmaak zal een spetterend resultaat opleveren. Daarom is het ook zo fijn dat we die op zaal kunnen uitvoeren, zodat de bezoekers de transformatie met eigen ogen en van heel dichtbij kunnen zien. Ze maken dan een aspect van het museumwerk mee dat zich gewoonlijk achter de schermen afspeelt, in het atelier.’

Het museum beschikt niet over fondsen om een dergelijke behandeling te laten uitvoeren. Daarom wordt nu gestart met een crowdfunding. Ritter: “De schoonmaak van de Barend Brouwer is vrij kostbaar vanwege het grote formaat. We denken 2.000 euro nodig te hebben”. 

Stichting Museum Swaensteyn is een culturele ANBI, giften zijn aftrekbaar voor de belasting.

Uit de krant

Uit de krant