René de Haas is verhaaltjes voor kinderen gaan schrijven, maar ook over de muziek uit zijn uitgebreide verzameling.
René de Haas is verhaaltjes voor kinderen gaan schrijven, maar ook over de muziek uit zijn uitgebreide verzameling.

René de Haas schrijft verhaaltjes voor kinderen en over muziek

Cultuur 232 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - René de Haas is een van de gelukkige mensen die vervroegd met pensioen kon gaan en na zijn pensioen is hij gaan schrijven; kinderverhaaltjes en verhaaltjes over muziek.

De geboorte van een kleinkind bracht hem op het idee om de verhaaltjes die hij jaren terug aan zijn kinderen vertelde op papier te zetten en uit te geven. En zo werden de avonturen van Sabberdosie gepubliceerd. Een jongetje in een dorp met rondom bos. Hij beleeft avonturen met een luchtballon die hij in het bos aan een boom ziet hangen, een sprekende goudvis die graag met een verjaardagsfeestje mee wil doen en in een vissersboot waarmee hij per ongeluk op zee terecht komt. Het zijn verhaaltjes met gezonde spanning en een goede afloop; leuk om voor te lezen voor het slapengaan.

René verzamelt al sinds jaar en dag muziek op vinyl. Het begon met de nummers uit de hitparades en allengs bereidde zijn interesse uit en werd zijn muzieksmaak steeds breder, hij ontdekte daarmee ook dat er ook heel veel andere mooie muziek gemaakt werd. In familie- en vriendenkringen werd het bekend dat René vinyl verzamelde en zo kreeg hij heel veel platen die hij zelf niet wilde bewaren of dubbel had. Die exemplaren zette hij te koop op internet. Zijn aanbod werd over de hele wereld bekeken en de bestellingen kwamen dan ook van alle werelddelen. 

Nu gaan er dagelijks meerdere pakketjes met muziek de wereld over. Omdat René graag iets extra’s aan de online-aankoop wil toevoegen, schrijft hij bij elke zending een kort verhaaltje over de muziek. Gewoon iets over de plaat, of over de artiest, of over de hoes en vaak ook hoe hij aan die plaat is gekomen en wie de vorige eigenaar was. De ontvanger verwacht zo’n verhaaltje niet en is altijd blij verrast om iets meer over de gekochte plaat te lezen.

De publicatie van, en de reacties op Sabberdosie brachten hem op het idee om die verhaaltjes te bundelen en in een boek uit te geven. De platen die hij verstuurt zijn heel divers van ‘L.A. Woman’ van de Doors tot ´49 kinderliedjes´ van het Kinderkoor `De Wielenwalen´ en van Led Zeppelin tot James Last. Het boek kreeg de titel Bula Bula Music en geeft een ludiek inzicht in de popcultuur ten tijde van de hoogtij van de vinyl single en LP. Van al de platen die hij verstuurd heeft, heeft hij in het boek een foto van de hoes geplaatst. 

Daarmee is het boek ook nog eens een document geworden met een overzicht van de veelheid aan verschillende muziek en verschillende hoezen die bij de platen horen. Bij zijn verhaaltjes heeft hij tevens de reacties van de ontvanger gezet. De platen leggen vaak vele kilometers af, van ‘om de hoek’ in Voorburg tot voorbij de oceanen in Australië. De verhaaltjes zijn luchtig geschreven en hebben een behoorlijke dosis aan humor, wat ervoor zorgt dat het leuk is om te lezen.

Bula Bula Music en Sabberdosie zijn te koop in Gemakswinkel Rembrand aan de Parkweg 280 in Voorburg of te bestellen via e-mail: RHMdeHaas@hotmail.com of tel 06-11120491.

Uit de krant

Uit de krant