Zelfportret van Carl Palm in het rood en het zwart van Stendhal, de inspiratiebron van de kunstschilder en schrijver.
Zelfportret van Carl Palm in het rood en het zwart van Stendhal, de inspiratiebron van de kunstschilder en schrijver.
lokale schrijvers

Kunstschilder schrijft met passie

Cultuur 122 keer gelezen

Voorburg - Tot zijn zesde jaar heeft Carl Palm in Voorburg gewoond. Wat hij zich daar vooral van herinnert is de straat met dezelfde achternaam: de Van der Palmstraat. Na de middelbare school ging Carl naar de kunstacademie. Hij wist als snel dat hij kunstenaar wilde worden.

Door Peter den Hollander

In zijn schilderijen legt hij dagelijkse gebeurtenissen op een mystieke wijze vast. Er gebeurt iets in het beeld waardoor je je afvraagt: en hoe gaat dit nu verder? In het begin van zijn carrière schilderde hij voornamelijk bloemen op groot formaat en in felle kleuren. Begin jaren 90 schakelde hij over naar muurschilderingen en inrichtingen. Zijn eerste opdracht was in MeatPoint in de Herenstraat. Daarna volgde er vele restaurants en particuliere huizen. In zijn laatste werken is het thema de mens: waar komen wij vandaan, wie zijn wij en waar gaan wij naar toe. Ook de vier elementen vuur, lucht, water en aarde vormen een thema waar Carl Palm nu mee bezig is.

Maar Carl wilde meer. Zijn liefde voor vrouwen noopte hem die passie in woorden om te zetten. In 2018 begon hij aan zijn eerste roman. ‘Kate en Valerie’. Hij noemt het een lovestory. Het verhaal gaat over het afscheid nemen van een oude liefde en het omarmen van een nieuwe liefde. De verhalen lopen door elkaar heen. Met horten en stoten neemt de hoofdpersonage afscheid van zijn oude liefde en met geduld en strategie omarmt hij de nieuwe liefde. Het verhaal is gelardeerd met passionele seks. Carl wil zo laten zien hoe door pure liefde en seks harten samensmelten.
Het schrijven doet Carl al vanaf zijn jeugd. Hij schreef liefdesbrieven aan vriendinnetjes en liefdes. Hij verwoordde toen al hoe hij verloren kon raken in de schoonheid van de vrouw. Zijn vader komt uit Indonesië, maar hij groeide op in Noordwijk. Zijn moeder wilde dat haar kinderen Nederlands spraken en niet het Noordwijkse dialect overnamen. Zo ontstond ook de belangstelling voor taal. Allengs ontdekte Carl hoeveel je met woorden kunt bereiken. Hij realiseerde zich dat je met het geschreven woord zielenroerselen kon vereeuwigen. Het rood en het zwart van Stendhal, pseudoniem van de Franse schrijver Marie-Henri Beyle, was zijn inspiratiebron.

Carl heeft een vlotte pen. Het is alsof het verhaal zo in één keer is geschreven. Hij gebruikt humor als bouwstenen van wat hij wil vertellen. Ook komen er mooie zinnen in het boek voor. zo heeft hij het over: ‘….werden er in het weekend de eerste kerven van instabiliteit gekrast in onze grote muur van liefde, passie en privé-geheimen gevoel.’ En even verderop schrijft hij, als het hoofdpersonage zich afvraagt waarom hij zo verliefd is op Valerie: ‘Omdat ik voor puurheid ga, want dat is de definitie van liefde’. Carl is bezig met een vervolg op dit verhaal, waarin hij nog dieper op het fenomeen liefde wil ingaan. 

‘Kate en Valerie, a love story’ is verkrijgbaar bij bol.com en overal in de boekhandel.

Uit de krant