Constantijn Huygens, door Paulus Pontius naar Anthonie van Dyck, ca. 1635, Rijksmuseum.
Constantijn Huygens, door Paulus Pontius naar Anthonie van Dyck, ca. 1635, Rijksmuseum.

Jubileumeditie Dichter op Hofwijck van start gegaan

di 16 nov 2021, 15:30 Cultuur

Voorburg - Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de tiende keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. De Poëzieweek 2022 loopt van 27 januari tot en met 2 februari. Het thema is ditmaal ‘natuur’, het motto is ‘bloesemingen en overvloed’.

‘Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.’ Als dit citaat geen aansporing is om de pen op te pakken.

Dichters vanaf 16 jaar kunnen hun werk tot en met zondag 2 januari 2022 insturen via dichter@hofwijck.nl. Het is prettig als u ook uw contactgegevens én telefoonnummer vermeldt. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek, zal de inzendingen beoordelen. De gedichten die doordringen tot de shortlist zullen in januari opgenomen worden in de Voorburgse poëzieroute in het Huygenskwartier. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke poëzieavond op Huygens’ Hofwijck, op woensdag 2 februari.

Er zijn twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs. Het publiek kan een winnaar aanwijzen uit de shortlist, twintig door de jury geselecteerde gedichten. Kijk voor deze shortlist (te zien vanaf 10 januari) en meer informatie op www.hofwijck.nl.

Uit de krant