Portret van Amalia van Solms door Gerrit van Honthorst uit 1650 (afbeelding: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag).
Portret van Amalia van Solms door Gerrit van Honthorst uit 1650 (afbeelding: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag).

Viering Constantijn Huygensjaar in Voorburg

Cultuur 386 keer gelezen

Voorburg - In 2022 wordt een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar leven en werk van Constantijn Huygens: de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie. Tevens is het exact vierhonderd jaar geleden dat Constantijn door de Schotse-Engelse koning Jacobus I tot ridder werd geslagen, de aanzet tot een lange diplomatieke carrière die hem naar vele Europese hoven zou voeren. 

Om dit feestjaar luister bij te zetten, organiseren de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn twee tentoonstellingen. ‘Geuren en Beelden’ staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo zal in samenwerking met De Jonge Academie Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur worden belicht. Een van zijn geuren is gereconstrueerd op basis van een recept. In samenwerking met de cosmeticafirma Huygens Paris en de Zwitserse producent Givaudan kan de bezoeker deze geur straks zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen.

Heel recent zijn enkele tot nu toe onbekende portretten van Constantijn en zijn zonen boven water gekomen. Een geschilderd portret van Constantijn van de hand van Nicolaas Maes, een zelfportret van Constantijn junior en een portret van Christiaan, de wetenschapper, door Jacob van Campen, zullen worden getoond in een galerij van familieportretten. Een andere primeur is Gerard van Honthorsts portret van Amalia van Solms, de echtgenote van Frederik Hendrik, dat eeuwenlang de nok van de koepel van de Oranjezaal in Huis ten Bosch heeft gesierd en nu voor het eerst ‘op ooghoogte’ te zien is. Dit topstuk én de overige portretten zullen worden getoond in combinatie met originele brieven van en aan Constantijn. Ook zal het door Constantijn zelf nagetekende diploma dat hij in 1622 ontving als Engelse ridder alleen tijdens deze amuse te bewonderen zijn. Deze primeurs zijn smaakvolle voorproefjes van de grote brievententoonstelling die in het najaar te zien zal zijn.

Onder de titel Rietveld - Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? hebben tien studenten van de Jewellery - Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie gedurende drie maanden het leven en de tijd van Constantijn Huygens onder de loep genomen. Dit heeft geleid tot tien kunstprojecten die in Huygens’ Hofwijck tentoongesteld worden, zowel tijdens de amuse als de brievententoonstelling. Hierbij gaan zij onder meer in op de schaduwzijde van het tijdperk waarin Huygens leefde.

De tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ vindt van 6 april tot en met 3 juli plaats op Huygens’ Hofwijck in Voorburg. De tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Een leven in brieven’ is van 31 augustus tot en met 4 december te zien op Huygens’ Hofwijck en in Huygens’ Swaensteyn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant