Koos Mark heeft een onvoorstelbare stoet nationale en internationale artiesten begeleid (foto: Ruud Duk).
Koos Mark heeft een onvoorstelbare stoet nationale en internationale artiesten begeleid (foto: Ruud Duk). RUUD DUK
SERIE JUBILEUMCONCERTEN

The Koos Mark Big Band, een ongehoorde sound …

Cultuur 303 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ook in onze gemeente wonen wereldberoemde artiesten. Het gekke is, u heeft misschien nooit van ze gehoord. Koos Mark is er zo een. Koos is de bandleider van de naar hem vernoemde ‘The Koos Mark Big Band’. En in 2022 bestaat deze wereldberoemde big band 50 jaar! 

“Geweldig om dit jubileum in Theater Ludens te kunnen vieren met maar liefst vijf concerten!” vertelt Koos Mark enthousiast. “De Koos Mark Big Band is opgericht in 1972 en is een echte traditionele bigband, met een eigen kenmerkende sound. – De Koos Mark Big Band sound! Eigen arrangementen, eigen sound… dat moet je echt gehoord hebben!” 

Koos Mark heeft een onvoorstelbare stoet nationale en internationale artiesten begeleid.

“Denk aan Lee Towers, Donna Lynton, Greetje Kaufeld, René Froger Robert Long, Noortje Herlaar, Ellen ten Damme. Tijdens de ‘Swiss in time tour’ door Zwitserland hebben we opgetreden op het Vevey filmfestival en het Montreux jazzfestival, waarna op uitnodiging van Eugène Chaplin werd opgetreden in het huis van de Chaplins. Ook traden we op als vast onderdeel in het theaterprogramma van de ‘Gevleugelde Vrienden’ met Louis van Dijk en Mr. Pieter van Vollenhoven. Met Mrs. Einstein brachten we het theaterprogramma ‘Mrs. Einstein goes Big’, wat met groot succes in vele theater in Nederland is gepresenteerd.”

Ook op de Nederlandse televisie was The Koos Mark Big Band veelvuldig te zien. “Na de succesvolle serie ‘Fantastico’ met Robert Long en de langdurige samenwerking in diverse programma’s met Barrie Stevens, was het heel leuk om ‘Dancing with the Stars’ te doen. Een echte ballroomshow waarin het orkest belangrijk was voor het enorme succes van dit programma.”

Tijdens het 5 mei programma ‘Yes we meet again’ bracht de band het kenmerkende geluid van de bid bands uit de oorlogsjaren weer tot leven. Dit vond plaats in de Studio’s Aalsmeer waarbij de band de Triolettes, Jasper Taconis en Mariska van Kolck heeft begeleid. Zo veelzijdig als de band is, werd in de Rijswijkse Schouwburg een theaterprogramma begeleid over de beroemde komiek Buziau. Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in het café De Hollandse Tuyn in Leiderdorp is inmiddels een begrip in de regio, waarbij de band zich voegt op het café ‘podium’ van vier bij vijf en een feestje bouwt. 

Met de vaste zanger Tony Anderson en zangeres Jorien Zeevaart brengt de band een gevarieerd programma met big bandmuziek van de bekende big bands van Glenn Miller, Count Basie en Benny Goodman. Een programma met muziek van de vermaarde arrangeur Sammy Nestico is de band dan ook op het lijf geschreven. Dit alles gecombineerd met muziek van hedendaagse componisten, afgewisseld met zangnummers waaronder ‘Think’ en ‘Valerie’, maakt een optreden van de Koos Mark Big Band tot een belevenis, die u een keer moet hebben meegemaakt. 

Programma van The Koos Mark Big Band in Theater Ludens: zondag 24 april 2022 (programma ‘George Gershwin & Cole Porter’), zondag 22 mei 2022 (programma ‘Hollandse Herinneringen), zondag 26 juni 2022 (programma ‘The Big Band Years’), zondag 18 september 2022 (programma ‘Music for the Movies’), zondag 13 november 2022 (programma ‘Musical History’).

Aanvang concerten 15.00 uur. Toegang €16,00 (Ooievaarspas €8,00. Tickets via www.theaterludens.nl.

Uit de krant