Klavecimbel in de Pronkzaal van Hofwijck (foto: pr).
Klavecimbel in de Pronkzaal van Hofwijck (foto: pr).

Brievenconcert over Constantijn Huygens

Cultuur 80 keer gelezen

Voorburg - In het kader van de tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’ en de ‘amuse’ ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’, leest en verbeeldt de Voorburgse zangeres Julia Bronkhorst een aantal brieven uit het rijke oeuvre van Constantijn Huygens voor op zaterdag 7 mei tijdens het brievenconcert ‘Uit het leven van Constantijn Huygens’ in de Pronkzaal van Hofwijck. 

Julia Bronkhorst wordt hierbij begeleid door de Urugyaanse klavecinist Leonardo Valiante en enkele muzikale vrienden; Otto van Diggelen, Lenneke Brussee, Noks Nauta, enNel Jenezon met medewerking van Trui Visser.

Op 7 maart 1619 schrijft Constantijn Huygens aan Anna Roemer Visser : “Wanneer ik de indruk zou hebben dat u iemand zocht die u troost of moed zou inspreken, dan zou ik hebben getracht mijn povere wijsheid zover op te rekken dat u er tenminste een beetje verlichting van zou ondervinden.” Op 8 januari 1619 schrijft Caspar Barlaeus aan Constantijn Huygens een brief, getiteld ‘O schoonheid, Schurman’: “Er is in Utrecht een maagd, zeldzaam voorbeeldig. Ze kent Grieks en spreekt het; ze schildert, schrijft en dicht.” Barlaeus schreef een aantal gedichten over Schurman en stuurde deze aan Huygens. Beiden spraken uitgebreid over haar grote gaven, haar schoonheid en haar celibaat.

Geïnspireerd op zijn moeder Susanne ontwikkelde Constantijn zich als parfumeur en maakte een parfum voor haar. Een van zijn nagelaten recepten noemde hij: rieckend water van mijn moeder. Tijdens de voorstelling worden werken uitgevoerd van o.a. Constantijn Huygens, Jean-Philippe Rameau, William Byrd, Giulio Caccini en Georg Friedrich Händel.

Vooraf is er, vanaf 16.30 uur, een inloop met een drankje in de Oudhollandse Keuken. Tickets kosten €15,- en kunt u bestellen via secretariaat@huygensmuseum.nl

Uit de krant