Afbeelding

Aardse compositiewedstrijd Huygens Festival

Cultuur 388 keer gelezen

Voorburg - Ook dit jaar organiseert het Huygens Festival een compositiewedstrijd. Dit jaar staat het Huygens Festival in het teken van Sterren. Sterre was de koosnaam van Constantijn Huygens voor zijn vrouw Suzanne van Baerle.

Hun tweede zoon, Constantijn, zou later uitgroeien tot een wereldvermaard wetenschapper die ook zijn sporen heeft verdiend in de sterrenkunde. Het thema van de derde editie van de compositiewedstrijd van het Huygens Festival sluit hierbij aan.

Gustav Holst componeerde begin 20ste eeuw ‘The Planets’. Hij sloeg daarbij alleen de planeet aarde over. In de compositie van Gustav Holst is de Griekse symboliek te horen die met de planeten in verband wordt gebracht. Zo is Mars de brenger van oorlog, Venus van vrede en Neptunus die van mystiek.

In de Griekse mythologie is de aarde verbonden met de godin Gaia, zij is de oermoeder, de Aarde. De Aarde die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen en die op haar beurt bestaat uit de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Deze compositiewedstrijd nodigt je uit je te laten inspireren door Gaia, moeder aarde door een muziekstuk te componeren van 2 tot 3 minuten.

De winnende compositie zal tijdens het Huygens Festival 2022 op zondag 25 september hemels worden uitgevoerd door het Constantijn Sinfonietta onder leiding van Ali Groen. 

Ben je 13 tot 20 jaar dan kan je je compositie inzenden tot 1 augustus 2022. Meer informatie en het wedstrijdreglement is te vinden op www.huygensfestival.nl.

Uit de krant