Justus de Gelder (Dordrecht 1650 – Vianen na 1707), Twee jonge vrouwen in een keuken, 1671.
Justus de Gelder (Dordrecht 1650 – Vianen na 1707), Twee jonge vrouwen in een keuken, 1671.

Bijzondere avond ‘Tafelen in de 17e eeuw’ in Huygens’ Swaensteyn

Cultuur 414 keer gelezen

Voorburg - Goede Doelen Boekenhuis Marianne (genoemd naar Prinses Marianne van Oranje-Nassau) organiseert op maandag 27 november een heel bijzondere avond in Huygens’ Swaensteyn. Het thema is: ‘Aan Tafel! Wat aten we in Nederland in de 17e eeuw en hoe ging dat allemaal?

Topkok Leo van Langh van Brasserie De Koepel, aan het Oosteinde 1 in Voorburg, neemt de aanwezigen mee naar de tijd van toen. Hoe werd er gekookt in de Gouden Eeuw? Wat kwam er zoal op tafel ?Tafels, op het platteland en in de steden, van heel basic tot prachtig gedekt met flonkerende glazen en prachtige serviezen.

Gastconservator Alexandra van Dongen vertelt over de komende tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ in Huygens’ Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck. Op 8 december opent deze voor leden en genodigden, op 9 december voor het publiek. De tentoonstelling loopt tot en met 7 januari 2025.


Guilliam van Deynum (Antwerpen ca. 1575 – Brussel na 1624), Stilleven met fruit en oesters op een tinnen schaal, ca. 1655.

In de Pronkzaal, bibliotheek en keuken van Hofwijck zijn 17de-eeuwse schilderijen, boeken en voorwerpen te zien. In Swaensteyn zie je een 19de-eeuwse gedekte tafel en schilderijen uit de tijd van prinses Marianne. De bruiklenen zijn van Hoogsteder Museum Stichting.

Marianne Knijnenburg, oprichter van het Boekenhuis: “We organiseren regelmatig lezingen. De aanleiding tot deze avond was tweeledig. Enerzijds de Kookboekenweek, die was van 21 oktober tot en met 10 november. Met de schijnwerpers op onze boekenkast, etalage en Boekentafel in de winkel , gevuld met prachtige kookboeken. 

Anderzijds de komende tentoonstelling in Huygens’ Swaensteyn, bij ons om de hoek, aan de Herenstraat 101.En als kers op de taart zal Marijn Schuring, van Wijnhuys Huygens, na afloop van de lezingen mooie wijnen schenken.”

Vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie, thee en door vrijwilligers zelf gebakken lekkers. Om 20.00 uur is het woord aan Leo van Langh. Om 20.30 uur aan Alexandra van Dongen over de tentoonstelling. Dan is het tijd voor een lekker glas sap, of een mooi glas wijn van Wijnhuys Huygens. We sluiten de avond af om 21.45 uur.

Ook wordt een boekentafel ingericht met de mooiste kookboeken en gerelateerde kunstboeken. Graag op 27 november de Museumkaart meebrengen, zodat deze bij binnenkomst gescand kan worden. 

Aanmelden voor deze, gratis, avond in Huygens’ Swaensteyn kan door een e-mail te sturen aan info@boekenhuismarianne.nl.

Guilliam van Deynum (Antwerpen ca. 1575 – Brussel na 1624), Stilleven met fruit en oesters op een tinnen schaal, ca. 1655.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant