Afbeelding

Gerenommeerd Delta Piano Trio in Veur Theater

Cultuur 311 keer gelezen

Leidschendam - Het beroemde Delta Piano Trio treedt op donderdag 30 november vanaf 20.30 uur op in Het Veur Theater met het muziekprogramma ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

Dat de wereldvermaarde Leonard Bernstein ook kamermuziek componeerde was niet overal bekend. Deze Noord-Amerikaanse componist en dirigent werd vooral beroemd als componist van The West Side Story en als dirigent van ‘The Young Peoples guide to the Orchestra’. 

Het Delta Piano Trio speelt nu zijn pianotrio, geschreven in 1937, toen hij als student aan Harvard University studeerde. Op het programma staat ook pianotrio nr. 4, het Dumky trio van Antonin Dvořák, een van de bekendste werken van de componist. Het stuk ging in première in 1891 en werd zo goed ontvangen dat Dvořák het uitvoerde tijdens zijn afscheidstournee door Bohemen, net voordat hij naar de Verenigde Staten vertrok om daar leiding te geven aan het conservatorium in New York.

Rachmaninoff componeerde in 1892 het ééndelige Trio Élégiaque nr.1, toen hij nog maar 18 jaar oud was. Ondanks zijn jeugdige leeftijd laat hij in de virtuoze pianopartij een breed spectrum aan klankkleuren horen. Zijn tweede trio, twee jaar later geschreven, was het echte “elegische” werk dat rouwt om de dood van Tsjaikovski, wat Rachmaninoff op de rand van wanhoop bracht.

De drie delen worden aaneengeregen door pareltjes van de componist Ernest Bloch.

Kaarten voor het Delta Piano Trio op donderdag 30 november om 20:30 zijn voor €20,00 incl. drankje te bestellen via www.veurtheater.nl of www.veurklassiek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant