Vincent Bijlo zou niet willen ruilen met zienden (foto: Geerke Vermeulen)
Vincent Bijlo zou niet willen ruilen met zienden (foto: Geerke Vermeulen)

Vincent Bijlo neemt ‘zienden’ bij de hand in Theater Ludens

Cultuur 265 keer gelezen

Voorburg - Cabaretier Vincent Bijlo komt op zaterdag 25 mei naar Theater Ludens in Voorburg met zijn jubileumshow ‘Laat Dat Nou Maar Aan Mij Over’.

Ben je nou echt beter af als je kunt zien? De blinde cabaretier benijdt de ‘zienden’ absoluut niet – hij heeft zelfs een beetje medelijden met ze. Tijdens deze voorstelling wil Vincent de meelijwekkende zienden een hart onder de riem steken en een handje helpen. Het is een show met muziek, grappen en verhalen en gaat over grote vragen van deze tijd: Wat is dat nou eigenlijk, beperkt en onbeperkt? Hoe komen we tot een inclusieve wereld?

Het idee voor de show kwam op een avond waarop het licht uitviel in een overvol restaurant. Vincent: ‘Ik kan je zeggen: de pleuris brak uit! Ze waren totaal, maar dan ook totaal onthand. Ze konden helemaal niets meer. Ze konden niet eens meer eten! Ze gooiden flessen wijn van tafel, glazen vielen om, ze waren tot niets meer in staat. Zelfs de zaklamp op hun mobiele telefoons inschakelen lukte ze niet. Mij uiteraard wel. Ik kon gewoon de weg naar de keuken vinden en ben de gerechten gaan uitserveren. Toen dacht ik: zijn dit nou de mensen die mij beperkt noemen? Toen de lichten weer aangingen begonnen ze, alsof er niks gebeurd was, mij te vragen of ík hulp nodig had. Ze hadden er niets, maar dan ook niets van geleerd.’

Vincent zou niet willen ruilen met zienden. ‘Het moet echt een hel zijn om jezelf in de spiegel te zien. Bijna iedereen ziet iemand die hij/zij/hen niet wil zijn. Dat maakt zienden ontevreden. Zienden worden ook constant opgelicht door die ogen van ze. Ze geven €200 uit voor een prachtig flesje in de vorm van een vrouwenlichaam met een gouden etiket. Met daarin een parfum waarbij vergeleken Wc-eend heerlijk ruikt. ‘ 

Kaarten kopen via www.theaterludens.nl. Kassa geopend op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur en 1 uur voor iedere voorstelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant