Afbeelding
ADVERTORIAL

Slim geld lenen doe je zo

Dienstverlening 35 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Een persoonlijke lening aanvragen is tegenwoordig een stuk lastiger dan pakweg twintig jaar geleden. Je wordt aan alle kanten getoetst om te voorkomen dat je jezelf in de schulden jaagt. Soms heel vervelend, maar bedenk goed dat dit enkel is om schulden te voorkomen en jou in bescherming te nemen. Het gebeurt immers nog veel te vaak dat mensen lenen en vervolgens door de te hoge maandlasten simpelweg niet meer rond kunnen komen. Tel hier ook nog eens de huidige inflatie bij op en je hebt het perfecte recept voor het opbouwen van een enorme schuld.

Helaas ontkom je er niet altijd aan om een lening af te sluiten. Soms heb je geen andere keus. Dat hoeft gelukkig ook geen probleem te zijn, als je maar weet waar je op moet lenen letten. Slim geld lenen is echt mogelijk. Met de volgende tips ervaar jij dit voortaan zelf.

Lening oversluiten

Heb je al een aantal leningen lopen? Misschien wel bij heel veel verschillende kredietverstrekkers? Dan is het soms lastig om het overzicht niet te verliezen. Bovendien kan het hierdoor ook zo zijn dat je leent onder te strenge voorwaarden en iedere maand veel te veel rente moet betalen. Zeker in vergelijking met het huidige rentepercentage. In dat geval kan de lening oversluiten een goed idee zijn.

Bij het oversluiten van de lening, leen je in één keer een groot bedrag bij een andere kredietverstrekker. Dit bedrag gebruik je om de resterende lening inclusief rente af te lossen. Vervolgens los je dit bedrag weer af onder gunstigere voorwaarden en een beter rentepercentage.

Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Zo hanteren veel kredietverstrekkers zogenaamde oversluitkosten omdat ze dit als contractbreuk zien. Dit bedrag kan dusdanig hoog oplopen dat hierdoor het financiële voordeel van de overstap wegvalt. Goed om dit dus van tevoren uit te zoeken.

Houd er ook rekening mee dat de regels met betrekking tot geld lenen per 15 juli 2022 zijn aangescherpt. Hierdoor is de kans groot dat je bij een andere kredietverstrekker ineens minder geld kan lenen en het niet eens mogelijk is om over te stappen.

Leen enkel als het echt nodig is

Leen niet omdat het simpelweg de makkelijke uitweg is als je een grote aankoop wilt doen. Spaargeld gebruiken is altijd de beste optie. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe televisie, maar doet de oude het nog prima? Dan is er geen enkele noodzaak om te lenen. Dat is zonde van het geld.

Heb je echter net de gehele woning verbouwd en gaat dan plotseling de auto stuk? En is het niet mogelijk om zonder auto te zitten? Dan is dit een goede reden om toch een lening aan te gaan.

Kies voor de juiste looptijd

Bij de aanvraag van een lening wordt ook altijd gevraagd welke looptijd je hierbij aan wilt gaan. Het lijkt heel verleidelijk om voor een lange looptijd te kiezen. Dan liggen de maandelijkse kosten immers vele malen lager. Vergeet echter niet dat je onder de streep dan veel meer aan rente moet betalen. Het is op de lange termijn dan ook goedkoper om de lening zo snel mogelijk af te lossen. Dan moet dit natuurlijk wel binnen je budget passen.

Uit de krant

Uit de krant