Afbeelding

Geld besparen door over te sluiten

Financieel 168 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Lang niet altijd is ons budget toereikend voor de aanschaf van vervangende producten of betalingen die gedaan moeten worden. Veel Nederlandse huishoudens kampen met een sterk teruggelopen spaarrekening, waarbij de kosten gewoon op blijven lopen.

In deze tijd is het goed om eens aan tafel te gaan zitten om te kijken hoe de kosten omlaag gebracht kunnen worden. Door een maandelijkse besparing te vinden, bespaar je immers 12 keer per jaar en dat levert een groei op de spaarrekening op. Maar hoe bespaar je wanneer je verschillende leningen en kredieten hebt die elke maand een gat in je budget slaan?

Verschillende leningen bij uiteenlopende aanbieders
Wanneer je door de jaren heen verschillende leningen afgesloten hebt bij meerdere aanbieders en daarnaast ook nog een kredieten open hebt staan, dan zie je al snel dat er uiteenlopende kosten gerekend worden. Niet alleen administratiekosten, maar ook verschillende rentetarieven. Enerzijds heeft dit te maken met het moment van afsluiten van de lening, anderzijds heeft het uiteraard ook te maken met de rentes die de aanbieder zelf hanteert.

De kans is groot dat je situatie op dit moment veranderd is. De kans is nog vele malen groter dat je eigenlijk wel klaar bent met alle tijd die je nodig hebt om de verschillende rekeningen te betalen en het overzicht bij te werken in Excel. Want wanneer je schulden hebt bij meerdere kredietverstrekkers, dan wil je wel graag weten hoeveel schuld je nou eigenlijk totaal hebt.

Een bestaande lening oversluiten is een prima manier om te besparen op de kosten. Heb je meerdere leningen die je allemaal onder kunt brengen in één nieuwe lening, dan is het effect nog vele malen groter. Niet alleen omdat je maandelijks één rekening en één overzicht krijgt, maar vooral omdat de rente zeer waarschijnlijk veel lager uitvalt. Dat betekent dat het oversluiten van een bestaande lening zowel geld als tijd bespaart.

Bespaar ik altijd geld als ik een lening oversluit?
Of je geld bespaart door over te sluiten, dat is afhankelijk van de huidige voorwaarden en rentetarieven op je lopende leningen. Aangezien de meeste leningen voor 2018 afgesloten zijn en de rentes sindsdien aanzienlijk milder zijn, is de kans groot dat je een flinke maandelijkse besparing kunt verwachten wanneer je oversluit. Uiteraard geeft de Nederlandse Kredietmaatschappij je graag meer informatie over de manieren waarop je kunt besparen door een lening over te sluiten.

Op die manier houd je maandelijks meer geld over. Handig om de spaarrekening weer te spekken, of om alvast een vakantie te plannen voor volgende jaar.

Uit de krant