Logo hetkrantje-online.nl
TIP

Zo financiert u de studie van uw kind

  •   keer gelezen   Financieel

Leidschendam-Voorburg - Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht. Gek.. ineens is het minder druk in huis. Of… toch niet?

Want kan uw kind het eigenlijk wel veroorloven om ‘op kamers’ te gaan? Wat kost een studie überhaupt? En hoe zorgt u dat uw kind kan starten zonder financiële zorgen?

Hoeveel kost het om uw kind te laten studeren?
Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar de kosten van een uitwonend studerend kind. Ze kijken dan naar de gemiddelde maandelijkse kosten van huur (417 euro), boodschappen (181 euro), zorgverzekering (106 euro) enzovoorts. Ook worden de jaarlijkse kosten voor collegegeld en boeken meegenomen. De totale kosten lopen op tot wel 50.000 euro voor een kind dat vier jaar op kamers woont tijdens de studie.

Vroeger, toen de IB-groep nog geen DUO heette, was de studiefinanciering een gift. Soms werd het zelfs kwijtgescholden. Nu is dat anders en worden we, ook in het kader van de participatiemaatschappij, geacht het zelf op te brengen of te lenen.

Veel van onze klanten willen hun kinderen helpen met een soepele start tijdens en na de studie. Zij vinden het belangrijk dat hun kind de tijd heeft om te studeren en willen voorkomen dat allerlei trucs moeten worden uitgehaald om alles te kunnen betalen.

De oplossing: Vermogensopbouw
U voelt het vast al aankomen. Het is tijd om vermogen op te bouwen voor uw kind. Dit kan op verschillende manieren. U gaat sparen of beleggen. Of allebei. En natuurlijk is het slim om zo snel mogelijk te beginnen! Dit heeft alles te maken met wat Einstein het achtste wereldwonder noemde; rente-op-rente effect.

Hoe werkt dit achtste wereldwonder?
Tegenwoordig kennen we dit effect ook door de Reproductiefactor van het coronavirus, de ‘R’. Hoe hoger de ‘R’ is, hoe sneller het aantal besmettingen toeneemt.

Deze ‘R’ bestaat ook op uw spaarrekening en bij beleggen. De ‘R’ van rendement. Hoe eerder u begint met sparen of beleggen, hoe langer u profiteert van een hoge(re) ‘R’. Het is een soort sneeuwbaleffect. Ik zal dit effect uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, u belegt 5.000 euro. U belegt dit 20 jaar en elk jaar heeft u 8% rente. Dan heeft u:

  1. In jaar 1: 8% rente over 5.000 euro = 5.400 euro
  2. In jaar 2: 8% rente over 5.400 euro = 5.832 euro
  3. In jaar 3: 8% rente over 5.832 euro = 6.298,56 euro
  4. In jaar 20: 8% rente over 21.578,51 euro = 23.304,79 euro


U begon met 5.000 euro en eindigt na 20 jaar beleggen met 23.304,79 euro. U heeft het rendement het werk laten doen.

Wat is realistisch voor de studie van uw kind?
Laten we er even vanuit gaan dat u een kersverse ouder bent. U verwacht dan ongeveer over 17 jaar het geld nodig te hebben en u streeft naar 40.000 euro. U kunt dan beleggen met een hoge ‘R’ (rendement) via Foreburgh Financiële Planning - Zeer Offensief bijvoorbeeld. Deze beleggingsdienst heeft een prognoserendement van netto 6,9%. Met dit prognoserendement én een looptijd van 17 jaar hoeft u maar € 100 per maand in te leggen om uw doelstelling van 40.000 euro te halen. 100 euro per maand opzij zetten klinkt niet als een onmogelijke opgave toch? Zo ziet u maar weer, tijd is uw vriend. Hoe eerder u begint met geld opzij zetten, des te beter.

Wat als u minder tijd heeft? Of minder risico wilt nemen? Of minder vermogen?
Minder tijd of minder risico betekent dat u meer moet inleggen. Stel u heeft maar 10 jaar om te beleggen in plaats van 17 jaar, dan is 150 euro per maand extra nodig om uw doelstelling van 40.000 euro te halen.

Of misschien wilt u liever sparen, omdat u dat minder risicovol vindt. Op een spaarrekening (deposito) kunt u gemiddeld 1% rente verwachten. U zet de gelden dan vast voor een langere termijn. Spaart u 17 jaar lang met een rendement van 1%? Dan dient u 75 euro per maand extra inleggen om uw doelstelling te halen.

In de praktijk zien wij vaak dat ook opa en oma een maandelijkse bijdrage willen doen voor de studie van hun kleinkind. Voor 2021 is dat € 270,33 per maand. Dus als ouders de middelen niet hebben, kunnen de opa’s en oma’s mogelijk wel een bijdrage leveren. Veelal is het gezamenlijk bespreekbaar maken al verhelderend.

Sowieso is het handig om uw plannen jaarlijks met een financieel planner door te nemen zodat uw doelstellingen en wensen gerealiseerd gaan worden.

Sparen of beleggen
Sparen of beleggen? Of defensief/voorzichtig beleggen? Er is geen goed of fout. U moet bepalen wat bij u past. Wat is uw doelstelling? Wat kunt u missen? Hoeveel tijd heeft u om vermogen op te bouwen?

Wat in ieder geval slim is; start op tijd met geld opzij zetten. En wilt u onderzoeken op welke manier u vermogen kunt opbouwen? Dan adviseren we u graag wat het beste bij u past. Samen komen we verder en helpen we de volgende generatie met een goede start.

Wilt u meer weten?
Neem contact op met onze ervaren financieel adviseurs Pieter Oorlog en Harry van Houdt (vermogensadviseurs) van Foreburgh Financiële Planning & Hypotheken, zij kunnen u uitstekend adviseren.

Ons kantoor bevindt zich op de Westvlietweg 71-5, op de grens van Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en Den Haag. U kunt ons bezoeken op afspraak of via een videocall.

#ADV

Meer berichten